Trofej Beograda, tradicionalni prednovogodišnji turnir u američkom fleg fudbalu za igrače do 16 godina, održaće se i ove godine trinaesti put zaredom u organizaciji Saveza američkog fudbala Beograda i uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda. Kao i prethodnih godina, turnir će se održati u Mladenovcu, 17.12.2022. godine u hali Sportskog Centra „Ljubomir Ivanović – Gedža“ sa početkom od 9 časova.

Već po tradiciji, takmičarska godina u američkom fudbalu završava se ovim turnirom u decembru. Ove godine svoje prisustvo je potvrdilo 6 timova.

Duplu krunu sa XII turniru braniće ekipa Novi Beograd Orlovi.

U grupa A, koju čine timovi ispod 13 godina, su ekipe Vukovi Beograd, Orlovi Novi Beograd i Wild Boars Kragujevac. Dok su u grupi B, koju čine timovi ispod 16 godina, ekipe Vukovi Beograd, Orlovi Novi Beograd, Plavi Zmajevi Beograd, Inđija Indians i Kikinda Mammoths.

Pravila Trofeja Beograda

Pravo nastupa imaju dečaci i devojčice uzrasta do 16 godina. Svi mečevi na ovom turniru igraće se 2×12 minuta sa zaustavljanjem u poslednja dva minuta. Ekipe imaju pravo na po dva tajmaut po poluvremenu.

U obe grupe igraće se po jednokružnom sistemu „svako sa svakim”. Na kraju formira se redosled u okviru grupa na osnovu broja pobeda i poraza. U slučaju da dve ili više ekipa imaju isti broj pobeda i poraza, gleda se njihov međusobni duel. Rangiranje grupnog dela tamičenja predstavlja ujedno i konačan plasman.

Pored divnog druženja, igre i obeležavanja turnira tu su i nagrade za naše male pobednike!

Trofej Beograda prvi put je odigran 2009. godine, a prva tri turnira osvojila je ekipa Sirmium Legionaries. Kraljevo Royal Crowns bili su najbolji 2012. godine, sledeće godine najbolji su bili Divlji veprovi iz Kragujevca, dok su 2014. godine najuspešniji bili Jagodina Black Hornets. Naredne četiri godine, Meridian Indians su preuzeli primat i samim tim su nauspešnija ekipa u istoriji turnira. Aktuelni šampioni su Orlovi sa Novog Beograda.

Turnir je otvoren za sve posetioce koji vole američki fudbal.

Dođite da zajedno zatvorimo sezonu i da održavamo tradiciju u američkom fleg fudbalu!

Ovako je izgledao prošlogodišnji Trofej Beograda kroz kameru Dragana Zabunovića:

Izvor: SAAF.rs