Poslednje vesti
  1. Indiansi briljirali na 3. Turniru Prve Fleg Fudbal Lige Srbije
  2. Indiansi iz Inđije domaćini 3. turnira Prve fleg fudbal lige Srbije – Spektakl na stadionu FK Ljukovo!
  3. Indiansi i Legionari dominirali na drugim turniru Prve fleg fudbal lige Srbije
  4. Indiansi osvojili bronzu na Adria Bowlu 2024 u Poreču!
  5. Uzbudljiv početak sezone: Kumanovo Skeletonsi neporaženi na prvom turniru

Najčešća pitanja

Šta je fleg fudbal?

Fleg fudbal (flag football) je beskontaktna verzija američkog fudbala. Ekipu na terenu čine 5 igrača koji oko struka nose po dve zastavice (eng. flag). Skidanjem tih zastavica, simulira se obaranje igrača, i zaustavlja se igra i dalje napredovanje ekipe. Igrači ne nose kacige, pedove i ostalu zaštitnu opremu jer kao što je već rečeno, između igrača nema kontakta.

Ko sve može da igra fleg fudbal?

U sistemu takmičenja propisanom od SAAF-a (Srpska asocijacija američkog fudbala) fleg fudbal je namenjen igračima svih uzrasta (od petlića do seniora). Za ove uzrasne kategoriju organizuju se i zvanična takmičenja za prvaka države pod okriljem zvaničnog saveza, tj. SAAF-a. Zanimljivo je i to da u mlađim kategorijama (od 8 do 13 ili od 10 do 15 godina) jednu ekipu mogu sačinjavati devojčice i dečaci zajedno.

Da li je potrebna posebna oprema za fleg fudbal?

Ne. S obzirom na to da se fleg fudbal uglavnom igra na otvorenim travnatim terenima, poželjno je da igrači nose kopačke. Kaiševe sa flegovima, tj. zastavicama bez kojih igranje nije moguće, svaki igrač dobija od kluba. Šorc, majica i pozitivna energija je sve što je potrebno.

Voleo bih da probam fleg fudbal, ali nisam siguran da li je ovo za mene?

Fleg fudbal je idealan za novajlije koji žele da se oprobaju u ovom sportu. U fleg fudbalu se dobija osnovno iskustvo i uče osnovne tehnike sporta. Ovo je odlična igra i vrlo često dobar trening i za one koji igraju „veliki“ američki fudbal.

Roditelji misle da je ovo previše grub sport i brane mi da treniram?

Ovo je beskontaktna verzija američkog fudbala. Nema guranja, udaranja, obaranja igrača. Sve to zamenjuje skidanje zastavice. S druge strane, povrede su sastavni deo bavljenja sportom, a ovo je sport kao i svaki drugi i do povreda može doći. Ali ni onaj „pravi“ američki fudbal, fudbal sa opremom nije ništa grublji od recimo rukometa, a svakako ne ovakva verzija fudbala, tj. fleg fudbal. Povrede se i teniseri i fudbaleri i košarkaši i mnogi drugi sportisti. Zabeleženo je da se samo šahisti nikada nisu povredili igrajući šah, pa ako roditelji žele da im se dete bavi sportom, a da mu pri tome ne zafali ni dlaka sa glave, šah je idealan.

Dakle, za petliće i pionire postoji i zvanično takmičenje u ovom sportu?

Tako je. Kao što je gore već rečeno, postoji zvanično takmičenje za prvaka države. Ono se organizuje svake godine na proleće (za pionire) i na jesen (za petliće). Takmičenja se organizuju po turnirskom principu, gde se u jednom danu odigra nekoliko utakmica. Pobednici turnira plasiraju se na naredne, sve do onog poslednjeg, finalnog turnira za prvaka države. Naš klub se već dugi niz godina takmiči u ovim kategorijama i beleži zapažene rezultate.

Kada su treninzi?

Treninzi svih selekcija Indiansa traju tokom cele godine uz kratku letnju i novogodišnju pauzu. U letnjem perodu treninzi se organizuju na terenu KAF INDIANS pored OŠ „Jovan Popović“ a u zimskom periodu u sali OŠ „Petar Kočić“. Za info o tačnim terminima treninga pišite nam na Instagram profil ili pošaljite poruku na 063 7020691

Ko su treneri?

Treneri ekipe su stariji igrači koji imaju bogato iskustvo u fleg fudbalu i koji su čak i ponikli, razvili se i dospeli u seniorski tim upravo kroz fleg fudbal. Glavni trener ekipe je Goran Zec.

Kako se mogu priključiti ekipi i početi da treniram?

Za info o terminima treninga pišite nam na Instagram profil ili pošaljite poruku na 063 7020691

Takođe, svako ko je zainteresovan može doći na neki od naših treninga, upoznati se sa ekipom, trenerima, pogledati trening i eventualno početi da trenira i stiče početna znanja o ovom sve popularnijem sportu kod nas.

Ažurirano: 14.10.2023. godine.

Kako početi?

Vrlo jednostavno, dolaskom na neki od naših treninga. Svi oni koji žele da se oprobaju u ovome, mogu prvo pogledati neke od naših treninga, raspitati se o svemu što ih zanima, ili pak ukoliko su unapred rešeni da žele da treniraju američki fudbal, jednostavno dođu spremni na trening.

Ko sve može da trenira američki fudbal?

„Vrata su širom otvorena“ i za one starije i za one malo mlađe koji su tek sada rešili da treniraju.

Da li je neophodno neko predznanje o ovom sportu?

Svakako je poželjno da momci koji se priključuju ekipi imaju neko znanje o ovoj igri. Ukoliko i nemaju, ništa strašno, sve što im bude trebalo, naučiće ih naši treneri.

Da li su poželjne određene fizičke predispozicije?

Ne. Svoje mesto u jednoj ekipi američkog fudbala mogu naći i visoki i niski, i sitniji i krupniji, i brzi i spori… Čak su za neke pozicije i poželjni oni krupniji ili npr. oni rastom niži. Nema pravila. Jedino zajedničko za sve igrače američkog fudbala mora biti odlična fizička i mentalna snaga jer je ovo „pravi muški“ sport, sport najspremnijih i najboljih.

Šta je sa opremom?

Kao i u svakom sportu, ličnu opremu obezbeđuje sam igrač i to se odnosi na kacigu i ped, kopačke, zatim štitnici za kolena, butine i kukove, guma za zube.

Roditelji misle da je ovo previše grub sport i brane mi da treniram?

Ovo je sport kao i svaki drugi i do povreda naravno može doći. Predrasude su da se u ovom sportu gubi glava, lome ruke i noge. Šta reći onda za ragbi ili borilačke sportove?! Da li ste znali da američki fudbal nije ništa grublji od recimo rukometa, tj. da su u istoj kategoriji sportova po grubosti? Povrede su sastavni deo svakog sporta, bio on kontaktni ili beskontaktni, ekipni ili pojedinačni. Dobro odrađene fizičke pripreme igrača smanjuju rizik od povreda u svakom sportu, pa tako i u ovom.

Ko su treneri?

Treneri ekipe su stariji igrači koji imaju bogato iskustvo u fleg fudbalu i koji su čak i ponikli, razvili se i dospeli u seniorski tim upravo kroz fleg fudbal. Glavni trener ekipe je Goran Zec.

Kako se mogu priključiti ekipi i početi da treniram?

Za info o terminima treninga pišite nam na Instagram profil ili pošaljite poruku na 063 7020691

Takođe, svako ko je zainteresovan može doći na neki od naših treninga, upoznati se sa ekipom, trenerima, pogledati trening i eventualno početi da trenira i stiče početna znanja o ovom sve popularnijem sportu kod nas.

NISTE NAŠLI ODGOVOR NA ONO ŠTO VAS ZANIMA?

    Pošaljite nam Vaše pitanje

    Pratite nas Instagramu dešavanja sa treninga, terena a i van njih