Poslednje vesti
  1. Indiansi briljirali na 3. Turniru Prve Fleg Fudbal Lige Srbije
  2. Indiansi iz Inđije domaćini 3. turnira Prve fleg fudbal lige Srbije – Spektakl na stadionu FK Ljukovo!
  3. Indiansi i Legionari dominirali na drugim turniru Prve fleg fudbal lige Srbije
  4. Indiansi osvojili bronzu na Adria Bowlu 2024 u Poreču!
  5. Uzbudljiv početak sezone: Kumanovo Skeletonsi neporaženi na prvom turniru

IFAF Rules :: Pravila Fleg fudbala

OSNOVE FLEG FUDBALA

Fleg (flag – zastava eng.) fudbal je beskontaktna verzija američkog fudbala. Blokiranje, obaranje i šutiranje lopte nisu dozvoljeni. Igra se između dva tima sa po 5 igrača na terenu. Oba tima imaju priliku da napadaju i napreduju sa loptom preko terena bilo trčanjem, bilo pasom, a ekipa koja postigne više poena je pobednik na kraju. Kako je teren podeljen na dva jednaka dela, sa end zonama na oba kraja terena, ekipa ima 4 pokušaja (4 akcije) da prvo pređe jednu polovinu terena, a zatim još 4 akcije za drugu polovinu terena, odn. za poentiranje.

TEREN

Teren je pravouganog oblika, ukupne dužine 70 jardi, koji je podeljen na 2 polja od po 25 jardi i 2 end zone od po 10 jardi. 1 jarda = 0,915 metara. Šrina terena je između 25 i 30 jardi. Zona u kojoj je zabranjeno trčanje se nalazi na 5 jardi od end zone, a linija kojom se obeležava potrebna razdaljina za konverziju za dva poena se nalazi na 12 jardi.

fleg fudbal teren

VREME

Utakmice se igraju u dva poluvremena po 20 minuta sa pauzom od najmanje 2 minuta između poluvremena. Oba tima imaju po dva tajmauta u poluvremenima koji traju po 60 sekundi.

TIMOVI

Timovi se uglavnom sastoje od 12 igrača, mada je dozvoljeno i više, od kojih 5 igrača mogu biti u isto vreme na terenu. Postoji napadačka i u odbrambena postava, dok za razliku od fudbala sa obaranjem, u fleg fudbalu ne postoje specijalni timovi. Ekipe fleg fudbala za uzrast od 8 do 15 godina mogu biti mešovite, tj. mogu da je sačinjavaju i dečaci i devojčice zajedno.

Indjija Indians u13 team

OPREMA

Lopta kojom deca igraju fleg fudbal je nešto manja u odnosu na loptu za odrasle. Ekipe pored dresova moraju imati i zastavice (flag eng.). Po jedna zastavica se nalazi na oba kuka kod igrača. Skidanjem zastavice sa pojasa protivničkog igrača, prekida se akcija i sa tog mesta kreće nova akcija.

SUDIJE

Sudije koje sude meč stoje sa suprotnih strana terena radi bolje preglednosti. Jedan sudija je glavni i vodi računa o kvoterbeku dok drugi stoji 7 jardi od linije skrimidža (linija početka akcije) ka odbrani i on označava liniju iza koje je dozvoljeno ići na blic.

POENTIRANJE

Moguće je poentirati utrčavanjem ili pasom u end zonu što donosi 6 poena. Nakon toga sledi pretvaranje za 1 ili 2 poena. Ukoliko se ekipa odluči za pretvaranje za jedan poen, dobija još jednu akciju za poentiranje sa 5 jardi od protivničke end zone i to može da uradi samo pas igrom. Ekipa može da izabere i pretvaranje za 2 poena, i u tom slučaju ima jednu akciju ali sa 12 jardi od protivničke end zone i tada ima na raspolaganju i akcije trčanjem i akcije pasom. Moguće je poentirati i iz odbrane pomoću presečene lopte i vraćanje iste u protivničku end zonu ili putem sejftija, kad je nosiocu lopte zastavica skinuta u end zoni svog tima. Sejfti (safety eng.) donosi ekipi 2 poena.