Poslednje vesti
  1. Indiansi spremni za početak Prve fleg fudbal lige Srbije!
  2. Završen prvi turnir grupe Sever Pionirske fleg fudbal lige Srbije
  3. Počinje Pionirska fleg fudbal liga Srbije 2024: Inđija Indians domaćini prvog turnira!
  4. Devet igrača Indiansa na širem spisku reprezentacije Srbije!
  5. XIV Trofej Beograda – Inđija Indians ponovo šampioni

IFAF Rules :: Pravila Fleg fudbala

OSNOVE FLEG FUDBALA

Fleg (flag – zastava eng.) fudbal je beskontaktna verzija američkog fudbala. Blokiranje, obaranje i šutiranje lopte nisu dozvoljeni. Igra se između dva tima sa po 5 igrača na terenu. Oba tima imaju priliku da napadaju i napreduju sa loptom preko terena bilo trčanjem, bilo pasom, a ekipa koja postigne više poena je pobednik na kraju. Kako je teren podeljen na dva jednaka dela, sa end zonama na oba kraja terena, ekipa ima 4 pokušaja (4 akcije) da prvo pređe jednu polovinu terena, a zatim još 4 akcije za drugu polovinu terena, odn. za poentiranje.

TEREN

Teren je pravouganog oblika, ukupne dužine 70 jardi, koji je podeljen na 2 polja od po 25 jardi i 2 end zone od po 10 jardi. 1 jarda = 0,915 metara. Šrina terena je između 25 i 30 jardi. Zona u kojoj je zabranjeno trčanje se nalazi na 5 jardi od end zone, a linija kojom se obeležava potrebna razdaljina za konverziju za dva poena se nalazi na 12 jardi.

fleg fudbal teren

VREME

Utakmice se igraju u dva poluvremena po 20 minuta sa pauzom od najmanje 2 minuta između poluvremena. Oba tima imaju po dva tajmauta u poluvremenima koji traju po 60 sekundi.

TIMOVI

Timovi se uglavnom sastoje od 12 igrača, mada je dozvoljeno i više, od kojih 5 igrača mogu biti u isto vreme na terenu. Postoji napadačka i u odbrambena postava, dok za razliku od fudbala sa obaranjem, u fleg fudbalu ne postoje specijalni timovi. Ekipe fleg fudbala za uzrast od 8 do 15 godina mogu biti mešovite, tj. mogu da je sačinjavaju i dečaci i devojčice zajedno.

Indjija Indians u13 team

OPREMA

Lopta kojom deca igraju fleg fudbal je nešto manja u odnosu na loptu za odrasle. Ekipe pored dresova moraju imati i zastavice (flag eng.). Po jedna zastavica se nalazi na oba kuka kod igrača. Skidanjem zastavice sa pojasa protivničkog igrača, prekida se akcija i sa tog mesta kreće nova akcija.

SUDIJE

Sudije koje sude meč stoje sa suprotnih strana terena radi bolje preglednosti. Jedan sudija je glavni i vodi računa o kvoterbeku dok drugi stoji 7 jardi od linije skrimidža (linija početka akcije) ka odbrani i on označava liniju iza koje je dozvoljeno ići na blic.

POENTIRANJE

Moguće je poentirati utrčavanjem ili pasom u end zonu što donosi 6 poena. Nakon toga sledi pretvaranje za 1 ili 2 poena. Ukoliko se ekipa odluči za pretvaranje za jedan poen, dobija još jednu akciju za poentiranje sa 5 jardi od protivničke end zone i to može da uradi samo pas igrom. Ekipa može da izabere i pretvaranje za 2 poena, i u tom slučaju ima jednu akciju ali sa 12 jardi od protivničke end zone i tada ima na raspolaganju i akcije trčanjem i akcije pasom. Moguće je poentirati i iz odbrane pomoću presečene lopte i vraćanje iste u protivničku end zonu ili putem sejftija, kad je nosiocu lopte zastavica skinuta u end zoni svog tima. Sejfti (safety eng.) donosi ekipi 2 poena.