Ekipe beogradskih „Vukova“ i kragujevačkih „Divljih veprova“ predstojećeg vikenda će poslednji put ove sezone odmeriti snage na terenu. U nedelju, 17. jula, u Kragujevcu, odigraće se finalni meč srpske Superlige američkog fudbala.

Nakon duge i uzbudljive sezone, u nedelju se završava srpska Superliga. U velikom finalu, koje će biti odigrano na stadionu FK Sušica u Kragujevcu, snage će odmeriti večiti rivali, ekipe bogradskih „Vukova“ i domaćina, kragujevačkih „Divljih veprova“. To će biti njihov 13. međusobni duel.

Put do finala ovih dvaju rivala bio je manje-više očekivan. Oni su već odigrali ove sezone jedan međusobni meč u okviru divizije „Centar“. „Veprovi“ su tada nadmoćno slavili rezultatom 54:38. Ipak, nakon uspeha i na međunarodnom planu, u okviru koga su igrali finale EFAF kupa, kragujevačka ekipa u predstojeći finalni meč nacionalnog šampionata ulazi oslabljena neigranjem prvog kvoterbeka, ujedno i trenera, Stena Bedvela, koji je u londonskom finalu EFAF kupa polomio obe potkolenične kosti.

Međutim, veliki peh koji su doživeli u Londonu i dug i naporan put nazad autobusom, kragujevačku ekipu nije omeo da u polufinalu plej-ofa deklasiraju svoje protivnike, ekipu „Anđeoskih ratnika“ iz Čačka. U ovom polufinalnom meču koji je odigran u Kragujevcu, malobrojni Čačani bukvalno nisu imali nikakve šanse. „Veprovi“ su ubedljivo pobedili rezultatom 52:0 i tako postali drugi finalisti srpske Superlige.

S druge strane, beogradski „Vukovi“ imali su više vremena za odmor i pripremu predstojećeg meča. Svoje mesto u finalu izborili su nedelju dana pre Kragujevčana, i to protiv ekipe „Pantera“ iz Pančeva. Beograđani su na svom terenu silovitom i motivisanom igrom u polufinalu nadmašili Pančevce u svakom aspektu igre, dozvolivši im tek u drugom poluvremenu dva tač-dauna. Krajnji rezultat 45:14 osigurao je „Vukovima“ još jedno finale nacionalnog šampionata.

Mnogi će pomisliti da je ovakav ishod Superlige Srbije više nego očekivan. I verujemo da svi oni koji su drugačije pomislili nisu bili u pravu. Kragujevčani i Beograđani će po 13. put odmeriti snage na terenu. U dosadašnjih 12 mečeva, Kragujevčani su slavili čak devet puta, dok su Beograđani bili uspešni tri puta:

 • 2003. Divlji veprovi – Vukovi 15:14 (prijateljski meč*)
 • 2004. Vukovi – Divlji veprovi 0:24 (prvenstvo*)
 • 2004. Divlji veprovi – Vukovi 21:6 (finale*)
 • 2005. Vukovi – Divlji veprovi 20:7 (finale Kupa*)
 • 2006. Divlji veprovi – Vukovi 20:14 (SELAF)
 • 2006. Vukovi – Divlji veprovi 0:14 (SELAF)
 • 2006. Vukovi – Divlji veprovi 12:23 (SELAF finale)
 • 2007. Vukovi – Divlji veprovi 34:0 (SELAF)
 • 2007. Divlji veprovi – Vukovi 10:41 (SELAF)
 • 2008. Divlji veprovi – Vukovi 42:20 (prvenstvo)
 • 2008. Divlji veprovi – Vukovi 39:33 (finale)
 • 2011. Divlji veprovi – Vukovi 54:38 (Superliga)

(* mečevi igrani bez zaštitne opreme)

Ako je pak finale Superlige bilo predvidljivo, predstojeći meč svakako nije. „Vukovi“ ulaze u okršaj odmorni, na broju i snažno motivisani. „Veprovi“, uprkos skorašnjim nevoljama, ali pod utiskom sjajnih igara kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, i uz prednost domaćeg terena, imaju više nego dovoljno dobrih razloga da na veličanstven način krunišu sezonu za nama.