Dugo očekivano ujedinjenje svih srpskih klubova američkog fudbala konačno se i dogodilo: umesto funkcionisanja u dve organizacije, svi klubovi u Srbiji sada su pod okriljem Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF).

Čelnici dve organizacije dogovorili su se da sa Asocijaciji priključe svi klubovi koji su ostali u prvobitnom Savezu američkog fudbala Srbije (SAFS) i tako zajedno krenu da grade budućnost ovog sporta u našoj zemlji.

To znači da će se SAAF-u, kog su do sada po učinku na terenu predvodili beogradski Vukovi, novosadske Vojvode, somborski Celtisi, Lovci iz Vrbasa i još 16 klubova, priključiti i ekipe poput kragujevačkih Divljih veprova, beogradskih Plavih zmajeva, čačanskih „Anđeoskih ratnika“, „Kraljevskih kruna“ iz Kraljeva, Vitezova iz Kleka i drugih.

„Došao je trenutak da zarad napretka ovog sporta koji nam je svima drag ostavimo po strani neke davnašnje lične sujete i klupske sukobe, te da u period koji sledi uđemo sa mnogo odricanja kako bi se došlo do opšteg dobra. Uz kompromise i usaglašene stavove svi zajedno treba da damo sve od sebe kako bi razvoj američkog fudbala u Srbiji išao uzlaznom putanjom. Jedino ako smo spremni da zajednički uložimo novu energiju možemo da dođemo do opšteg napretka ovog sporta i ovaj prvi korak, ujedinjenje, je preduslov da se tako nešto ostvari. Ali je ujedno samo i početak. Ono pravo, rad na opštem dobru, tek sledi“, rekao je nedavno izabrani predsednik SAAF-a Vuk Dinčić.

Dosadašnji predsednik SAFS-a Dušan Obradović, koji će u Asocijaciji biti na funkciji potpredsednika, složio se da je jedinstvo jedini put do zajedničkog uspeha.

„Ovim ujedinjenjem svi dobijamo novu snagu, novi podstrek da krenemo ka još većim ostvarenjima i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Naša reprezentacija biće, kao i na samom početku razvoja ovog sporta u Srbiji, ponovo sastavljena od svih najboljih igrača američkog fudbala kojima Srbija raspolaže, isto važi i za juniorsku selekciju koja je uoči ozvaničenja ujedinjenja već napravila sjajne korake na putu ka prvenstvu Evrope. Ono što je bilo iza nas treba da nam posluži kao lekcija da će nam svima biti bolje jedino ako svi podjednako uložimo trud da ovaj sport krene stazama još većih uspeha“, istakao je Obradović.

Prvi zajednički nastup klubovi američkog fudbala u Srbiji imaće u juniorskoj ligi koja kreće ove jeseni.