Kao što je već poznato, pionirska fleg ekipa Indiansa osvojila je Pionirsku fleg ligu Srbije 2017. Ovogodišnji uspeh je još sjajniji kada se tome doda činjenica da je to četvrto zlatno odličje u dosadašnjim fleg takmičenjima za najmlađe pod okriljem SAAF-a.

Kako je teklo prvenstvo i u čemu je tajna fleg tima Indiansa, za naš sajt otkriva Ivan Prskalo, glavni trener pionira.

Čestitke na osvajanju četvrte titule prvaka Pionirske fleg lige Srbije. Kako komentarišeš ovogodišnje takmičenje i ligaški deo bez primljenih poena?

– Ligaški deo prvenstva je ranijih godina bio dosta teži, gde je uvek bilo pitanje da li ćemo se plasirati na finalni turnir. Ove godine većina ekipa imala je dosta novajlija i plasman je bio očekivan. Uspeli smo još jednom da dođemo do finalnog turnira i jedina smo ekipa kojoj je to pošlo za rukom od kad SAAF postoji. To je bitno jer pruža priliku za jače utakmice, a i broj utakmica koji je i ovako mali raste i igrači više uživaju. Protivnici su bili mladi i sa dosta novajlija, i svaki drajv im je značio puno da napreduju, a mi smo rotirali sve novajlije tokom svih utakmica, da se ne pomisli da nam je cilj bio pobede sa nulom. Jednostavno, tako je ispalo na kraju.

meridian indiansi sampioni srbije
Meridian Indiansi – Šampioni Srbije

U čemu je tajna uspeha pionirskog fleg tima Indiansa?

– Tajna je dug i pravilan rad sa decom, kako na sportskom tako i na pedagoškom nivou, da treba da su prvo dobri ljudi pa sve ostalo. Kao i negubljenje iz vida da je ovo samo igra i da treba da uživaju, a za ekipu koja nije izgubila sad već dve i po godine, zvuči čudno, ali nikada ne ulazimo sa imperativom pobede u mečeve.

Ko je još pored tebe u trenerskom timu pionirskog fleg tima?

– Kao i svake godine, trudimo se da uključimo nekog od mladih bivših flegovaca u trenerski tim jer – ko može bolje da zna fleg nego neko ko ga je igrao godinama?! Sada je to Stefan Zarić, mladi QB/LB, koji je vodio U15 fleg reprezentaciju do 3. mesta u Evropi, a i Aleksandar Borković takođe pomaže.

Koliko je teško održavati kontinuitet uspeha sa najmlađim kategorijama?

– Kontinuitet je najteži deo rada sa mlađim kategorijama. To se vidi po ekipama koje su bile dominantne, a neke sad čak i nemaju fleg kategoriju. Nama to uspeva jer uvek mlađim igračima dajemo šansu tokom sezone i kada igrači izlaznog godišta odu iz fleg kategorije, nama ostaju igrači sa prilično velikim iskustvom. Zanimljivo je i to da oni koji napuste zbog godišta i dalje vole fleg i često dolaze na treninge ili da uče nove igrače ili da igraju zajedno sa njima i tako poboljšavaju kvalitet samih treninga.

Meridian Indians – Foto: Tamara Milošević

Kakvi su dalji planovi po pitanju mlađih kategorija?

– Već su počeli treninzi U17 i U19 „tackle” timova. Cilj je da našim igračima pružimo kvalitetan rad kroz sve kategorije do seniora, jer ćemo samo tako opstati u Prvoj ligi kao mesto sa najmanje stanovnika. Većina ključnih igrača u našem seniorskom timu su bivši flegovci. A fokus će nam biti na U19 timu, jer želimo da imamo i tu kategoriju, kad imamo toliko talentovanih igrača u tom uzrastu.

Kada je reč o flegu u Srbiji generalno, koji bi bio neki krajnji zaključak?

– Smatram da bi savez trebalo više pažnje da pridaje flegu i mlađim kategorijama uopšte jer je to pravi način da sustignemo nacije koje igraju dosta duže od nas. Neka stimulacija u opremi za fleg, loptama za klubove, verujem da bi navela više klubova da imaju fleg timove. Time bi povećali i kvalitet same lige, a posle i kvalitet igrača koji dolaze do starijih kategorija i seniora na kraju.