Grofovi Forestlanders GuardiansSrpska asocijacija američkog fudbala dobila je nove članove. Sa ponosom možemo da objavimo da su klubovi američkog fudbala Grofovi iz Novog Kneževca i Mladenovac „Forestlanders“ odlučili da postanu deo SAAF-a, a kako je isto učinio i novoformirani klub iz Rume, „Guardians“ – broj klubova u našoj Asocijaciji povećan je na 15.

O tome šta ih je to u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala privuklo da joj pristupe govorili su predsednici novopridošlih klubova, prvi čovek Grofova iz Novog Kneževca Dušan Perišić, njegov kolega iz Mladenovca, predsednik „Forestlanders“-a Željko Srećković, kao i Vladimir Surčinski, predsednik „Guardians“-a iz Rume.

– Uvereni smo da će pristupanjem SAAF-u naš klub imati bolje mogućnosti za razvoj. U Asocijaciji je sve nekako bolje i sistematičnije organizovano, a ovo članstvo će nam omogućiti da zaigramo u ligi koja će biti baš prema našim merilima, u kojoj neće biti favorizovanih klubova niti velikih razlika. Bićemo, uz to, malo bolje kotirani i u samoj Opštini, a nadam se da će i klubovi koji nam budu dolazili u goste uživati jer imamo jedan od najboljih terena u zemlji, sa pokrivenim tribinama za oko 500 gledalaca i infrastrukturom kojom, nadam se, možemo da doprinesemo da se podigne nivo ovog sporta na još veći nivo, rekao je Perišić u ime „Grofova“, izražavajući nadu da će još više klubova pronaći sebe u ovoj priči, te da bi ekipi iz Novog Kneževca „bila čast da igra i 2. ligu američkog fudbala u Srbiji, a da se u prvoj nalaze stvarno najbolji“.

I u „Forestlanders“-ima vlada optimizam posle odluke o pristupanju SAAF-u, o čemu svedoče reči njihovog predsednika, Željka Srećkovića:

– Mi kao klub iz Mladenovca nismo nikada imali problem u komunikaciji sa drugima, ali posmatrajući situaciju u kojoj je američki fudbal u Srbiji u ovom trenutku, uvereni smo da na duže staze kroz članostvo u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala možemo da napredujemo na pravi način. Možemo da razvijamo sam klub, da nađemo stabilnost i za nas same, i za ovaj sport. Ne radi se tu o finansijama ili jačem takmičenju, već o činjenici da klubovi mogu vremenom da uznapreduju jer su stvari postavljene na zdravije osnove, može stabilnije da se korača u budućnost. Čini se da u SAAF-u postoji zaista zdravija vizija razvoja, što se može videti kroz planirana takmičenja „7-na-7“, flag i juniorske lige. Važno nam je što se u Asocijaciji znaju jasna, baš jasna pravila igre, a i što se razmišlja o najmlađima. Iskreno, bolje da pet godina ni ne pomišljamo na reprezentaciju, a da pritom damo sve od sebe da imamo hiljadu mladih koji prolaze kroz razvojne, juniorske programe. Upravo zato što jasna vizija napretka postoji u SAAF-u vidimo i sebe u tome, jasan je Srećković.

Slično se razmišlja i u Rumi, o čemu je govorio prvi čovek „Guardians“-a, Vladimir Surčinski:

– U našem novoformiranom klubu mišljenja smo da je Asocijacija ta koja će da raste, jer su u njoj klubovi koji su pokazali da poseduju i veštinu, i znanje i snagu da uzdignu američki fudbal na veći nivo. U predstojećem periodu SAAF je taj koji može da popularizuje i iznese teret ovog sporta u Srbiji, a sve u saradnji sa klubovima-članovima. U Asocijaciji može da se postigne i dogovor i sasvim korektna saradnja, mogu da se naprave i lige strukturisane po kvalitetu klubova, što omogućuje svima i da se takmiče i da istovremeno napreduju jer se na napretku insistira i konstantno radi.
Dakle, početkom decembra 2009. članovi naše SAAF-porodice su Vukovi Beograd, Novi Sad „Dukes“, somborski „Celtis“-i, Legionari iz Sremske Mitrovice, Imperatori iz Niša, Inđija „Indians“, Obrenovac „Sky Thunder“, KAF Vršac, Jagodina Celts, T-Rex iz Zemuna, beogradski „Highlanders“-i, „Hunters“-i iz Vrbasa, Mladenovac „Forestlanders“-i, Grofovi iz Novog Kneževca i Ruma „Guardians“-i. A spisku tu neće biti kraj… Mi, zapravo, tek počinjemo.

Darko Nikolić PR SAAF-a

www.safs.rs

[ad#Google Adsense-2]