Superliga Srbije u sezoni 2014. startuje predstojećeg vikenda, a „Indiansi“ svoj debitantski meč među elitom američkog fudbala u Srbiji igraju u Kragujevcu, protiv aktuelnih vicešampiona države, ekipe „Wild Boars“.

„Indiansi“ su posle osam godina napornog rada i truda konačno dočekali da zaigraju u najvišem rangu takmičenja. Sasvim neskromno, mnogi smatraju da im je odavno tamo mesto, no sticajem okolnosti, tek ove sezone mnogi igrači dosanjali su svoj san – igraće protiv trenutno najboljih ekipa u Srbiji, a verovatno i u regionu.

Negde uporedo sa završetkom juniorske lige, i seniori su počeli sa okupljanjem i treninzima. Uprava kluba odlučila je da primeni sličan model priprema od prošle sezone. Prvi treninzi bili su u teretani, a rad se bazirao na fizičkoj spremi i kondiciji. Inzenzivne pripreme počele su nakon novogodišnjih praznika, kada su igrači prešli u sportsku halu, te je paralelno sa treninzima snage i izdržljivosti, počeo rad na taktici i uigravanju akcija. Ekipa je odigrala i jedan prijateljski pripremni meč protiv „Royal Crownsa“ iz Kraljeva, a u međuvremenu stigla su i pojačanja iz SAD-a.

Ne računajući njihov dolazak, kostur tima je nepromenjen već godinama unazad, a ono što je možda vredno pomena jeste da će u ekipi biti dosta juniora od kojih se očekuje, da nakon uspešne juniorske sezone, daju veći doprinos seniorskom timu. Ipak, importi će biti značajno pojačanje u predstojećoj sezoni. Amerikanac Pol Leon Luis povratnik je u ekipu, poznaje tim i zna kakvim igračkim kadrom „Indiansi“ raspolažu. Pored njega, tu su i Grejson Alman, pojačanje i u odbrani (lajnbeker) i u napadu (tajtend), kao i Bler Blek, novi kvoterbek „Indiansa“, koji će biti predvodnik napada.

Ni trenerski kadar nije značajno promenjen. I ove godine je glavni trener Duško Vesin, kome će u radu pomagati upravo igrači iz SAD-a. Pol Luis je defanzivni koordinator, a ovog puta, vođa napada biće kvoterbek, Bler Blek.

– Ovo je za nas debitantska sezona i svesni smo da je konkurencija mnogo jača nego u Prvoj ligi, ali smo isto tako svesni i svojih kvaliteta. Naš cilj je da ove godine opstanemo u Superligi, borićemo se i daćemo sve od sebe da to i ostvarimo – rekao je glavni trener, Duško Vesin, najavljujući da na prvi superligaški meč neće otići sa „belom zastavom“.

– Žreb nam i nije bio naklonjen, budući da prve dve utakmice igramo protiv superligaških ekipa sa dugogodišnjim i međunarodnim iskustvom. Stadion „Čika Dača“ sasvim sigurno nije mesto gde bi ekipe koje priželjkuju opstanak tražile svoje bodove. Znamo da su „Veprovi“ iskusna ekipa, ali mi nećemo otići tamo sa „belom zastavom“. Idemo da igramo fudbal, da se nadigravamo, neopterećeni, bez pristiska, pa ko zna… Sve je moguće.

Vladimir DimitrijevicJedan od najstarijih i najiskusnijih igrača „Indiansa“, kiker Vladimir Dimitrijević, ne krije uzbuđenje pred početak lige, ističući da će ova sezona biti jedno novo i veliko iskustvo za njegov tim.

– Naš primarni cilj je opstanak u ovom rangu takmičenja. Ekipe su se dosta pojačale, ali i mi smo. Imamo ponovo trojicu stranih igrača, importa, a takođe i mladih momaka koji su se priključili timu iz juniorskog pogona. Nesumnjivo je da će biti teška sezona. Mišljenja sam da „Vukovi“ iz Beograda i „Wild Boarsi“ iz Kragujevca odskaču svojim kvalitetom, a što se preostalih timova tiče, mislim da svako svakog može da pobedi. Nijanse i fizička sprema igrača odlučivaće o boljem u tim duelima – kazao je Dimitrijević, istakavši dalje veliki respekt prema prvom protivniku svog tima.

– Kao što sam već istakao, „Wild Boarsi“ su jedan od najjačih i najiskusnijih timova. Dva puta uzastopno su vicešampioni države, bili su i prvaci Srbije, imaju mnogo reprezentativaca, trenutno i vrlo dobre importe, moram da naglasim i dobrog trenera… Imaju kontinuitet već godinama unazad, kako kod nas, tako i u Evropi. Sve su to razlozi zbog kojih imamo veliki respekt prema njima, ali se nadamo da možemo da im, laički rečeno „pokažemo zube“, tj. da pružimo što bolju partiju, da se mi uigramo i popravimo za sledeći meč protiv novosadskih „Dukesa“, koji je za nas dosta bitniji – zaključio je iskusni kiker „Indiansa“.

Prvi superligaški mečevi igraju se u vikendu pred nama, a Kragujevčani i Inđijci otvoriće sezonu. Meč se igra u subotu, 5. aprila od 11 časova na pomoćnom terenu stadiona „Čika Dača“.