Ova godina biće obeležena u srpskom američkom fudbalu kao prva godina u kojoj su dodeljene stipendije za mlade, perspektivne sportiste Vojvodine dvojici momaka koji se bave ovim sportom, od kojih je jedan, Stefan Borković, igrač Meridian Indiansa.

Stipendije su dodeljene u okviru projekta „Sportski talenti Vojvodine“ koji implementira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu APV, a čiji je cilj identifikacija, praćenje i finansijska podrška perspektivnim i talentovanim sportistima na putu ka ostvarivanju međunarodnih vrhunskih rezultata. Ovom prilikom smo pozvali smo Stefana da nam prenese svoje utiske o ovoj, za omladinu američkog fudbala, izuzetno značajoj odluci Sekretarijata. Stefan Borković je 19-godišnjak iz Inđije, trenutno student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Ti sti i dalje vrlo mlad sportista, a već dobijaš nagrade i stipendije. Kada ti počeo da trenirap američki fudbal? Šta te je podstaklo?

Stefan: Američkim fudbalom se bavim od svoje 10. godine. U prvi kontakt sa ovim sportom sam došao gledajući treninge „Indiansa“ iz Inđije koji su bili održavani ispred moje osnovne škole. Posle nekog vremena sam saznao od drugara iz škole da „Indiansi“ imaju i mlađu selekciju za dečake od 10 do 16 godina i tada sam odlučio da počnem da treniram američki fudbal.

Odabrano je 75 stipendista za čitavu Vojvodinu za trideset različitih sportova, među kojima su i uvek popularni odbojka, tenis, košarka, rukomet, boks… Kako si se osećao kada si saznao da si jedan od dobitika stipendije upravo zbog američkog fudbala koji se kod nas još uvek smatra neprofesionalnim sportom?

Stefan: Bio sam veoma srećan kada sam dobio stipendiju, pogotovo zato što je ovaj sport prisutan u Srbiji tek nekih petnaestak godina i sada znam da se pažnja poklanja i ne toliko razvijenim sportovima.

Aleksandar i Stefan Borković

Zajedno sa stipendijom, dobio si i titulu perspektivnog, talentovanog mladog sportiste Vojvodine za 2017. godinu. Koliko ti znači ta titula i ova stipendija za dalje bavljenje sportom?

Stefan: Ovo je jedan veliki podstrek da se nastavi sa treningom i podizanjem ovog sporta u Srbiji na viši nivo.

Imaš li neke dalje planove u sportu i životu? Srbija ili inostranstvo? Sport ili nešto drugo? Da li smatraš da je američki fudbal u Srbiji konkurentan sa inostranstvom?

Stefan: Pre nego što sam upisao fakultet imao sam želju da odem u Ameriku i tamo studiram i igram fudbal. Još uvek mi je želja da odem i da vidim kako je igrati fudbal u zemlji gde je to jedan od najpopularnijih sportova i gde se igra na višem nivou. Američki fudbal u Srbiji napreduje iz godine u godinu, čak imamo i klubove koji su se našli u top 20 u Evropi, što govori o jako brzom razvijanju ovog sporta u Srbiji. Verujem da bismo za koju godinu mogli da budemo na nivou zemalja kod kojih se ovaj sport igra više decenija.

Šta bi poručio drugim mladim momcima i devojkama koji razmišljaju o tome da se bave sportom? Da li bi im preporučio bavljenje američkim fudbalm i zašto?

Stefan: Svima bih poručio da počnu da se bave sportom, jer i sami znamo koliko mladi sada provode vremena sedeći za računarom. Sport pomaže svima da pre svega budu zdravi, uz sport se može naučiti svašta, možemo upoznati dosta ljudi, može se putovati. Preporučujem američki fudbal zato što je jedan veoma zanimljiv i zabavan sport koji pomaže u razvijanju svih motoričkih sposobnosti čoveka.

Izvor: SAFV.org.rs
Foto: Facebook.com