Klub američkog fudbala „Vukovi“ iz Beograda ponovo je osvojio najviši rang takmičenja nacionalnog prvenstva u američkom fudbalu. U velikom finalu plejofa Sportklub Sperlige, na domaćem terenu suvereno su savladali tradicionalne rivale, ekipu „Wild Boars“ iz Kragujevca, rezultatom 35:24.

Nakon pobede u polufinalnim mečevima plejofa Sportklub Superlige, tradicionalni rivali i najveći konkurenti za osvajanje šampionata, našli su se u finalu. „Vukovi“ iz Beograda su tada pobedili „Blue Dragonse“ rezultatom 54:17, dok su „Divlji veprovi“ slavno trijumfovali protiv ekipe „Royal Crowns“ iz Kraljeva rezultatom 54:0, nagoveštavajući tako pravi okršaj na stadionu na Adi Ciganliji, u završnici prvenstva.

Kako se čini, „Vukovi“ su još jednom pokazali i dokazali da im u domaćem šampionatu nema ravnih. Očekivalo se da će Kragujevčani, koji su se „probudili“ tek u drugom delu sezone, pružiti značajniji otpor, što oni to i jesu učinili u prvom delu utakmice, ali su u drugom poluvremenu, naročito u trećoj četvrtini, poklekli nad odbranom „Vukova“, ne uspevši da se domognu suparničke end zone, što je, ispostavilo se, imalo presudan uticaj na ishod utakmice.

Napad „Vukova“ potpuno je nadigrao odbranu „Veprova“ u prvoj četvrtini koja je završena rezultatom 21:7. Lens Krizin, kvoterbek Beograđana, bio je centralna figura u ovom delu meča jer je precizinim pasovima uspevao da prebaci kompletnu obranu „Wild Boarsa“.

Ipak, druga deonica je pokazala da „Divlji veprovi“ nisu slučajno u finalu plejofa i da su jedini koji mogu da pruže ozbiljan otpor sada već novim starim šampionima. Uprkos lošem startu, mentalna snaga i višegodišnje iskustvo u odlučujićim mečevima, podigli su ovu ekipu čija je odbrana funkcionisala kao sat – zabeležena je i jedna presečena lopta, a uspostavljena je i igra trčanjem. Rezultatom 17:0 u tom periodu, uspeli su da dođu do preokreta i ohrabreni uđu u drugo poluvreme. Na poluvremenu je tada bilo 21:24 za Šumadince.

Posle ovoga, najmanje što se moglo očekivati je katastrofalan nastavak meča za Kragujevčane. Ofanzivci „Wild Boarsa“ igrali su dekoncentrisano, nepovezano i neorganizovano, van nivoa svojih mogućnosti. Defanzivni deo tima „Vukova“, u kojem u tim momentima nije bilo nijednog stranca, uspešno je čitao svaki napad „Veprova“. „Vukovi“ su već u trećoj četvrtini postigli nova dva tačdauna, zakucavši rezultat, ispostavilo se kasnije već tada, na nedostižnih 35:24.

Poslednju četvrtinu „Vukovi“ su odigrali mudro, lukavo i taktički, trošeći vreme i strpljenje protivnika. Nijedna ekipa nije postigla tačdaun, tako da je meč završen rezultatom 35:24.

„Vukovi“ su pokazali da su spremnija i zrelija ekipa koja je tačno znala kako da trijumfuje. Kragujevčani su u drugoj deonici pokazali da su kvalitetom kadri da se nose sa Beograđanima, ali se ispostavilo da im je, baš kao i prošle godine, nedostajala nijansa da do kraja izdrže u istom ritmu.

Tok meča

Stadion na Adi Ciganliji
Gledalaca: oko 1.500

I četvrtina
7:0 – Lens Krizin pas 63 jarde ka Filipu Stojanoviću, Milan Matović uspešan PAT
7:7 – Met Džekson pas 62 jarde ka Džeremiju Pejtonu, Srđan Ružić PAT
13:7 – Krizin pas 53 jarde ka Pavlu Plamencu
21:7 – Krizin trčanje 2 jarde, Krizin pretvaranje za 2 poena

II četvrtina
21:13 – Džekson pas 53 jarde ka Filipu Nedeljkoviću
21:21 – Mihailo Novaković trčanje 2 jarde, Nikola Tomić pretvaranje za 2 poena
21:24 – Srđan Ružić fild gol 35 jardi

III četvrtina
28:24 – Krizin trčanje 10 jardi, Matović PAT
35:24 – Krizin trčanje 10 jardi, Matović PAT

IV četvrtina
bez postignutih poena

Klub američkog fudbala „Indians“ iz Inđije ovom prilikom čestita obema ekipama na odličnoj sezoni i prikazanoj igri, a ekipi „Vukovi“ iz Beograda još jedan trofej u nizu.