Oko mesec dana ostalo je do početka Juniorske lige Srbije. Iako iz Srpske asocijacije američkog fudbala još uvek nema zvanične najave takmičarske sezone niti ustanovljenog sistema takmičenja, KAF Indians od kraja juna radi na formiranju i uigravanju juniroskog tima.

Juniorsku ekipu predvodi nekadašnji kvoterbek i bivši predsednik kluba, Dejan Vujanić, koji je ranije istakao da je zadovoljan odazivom igrača na treninzima, što omogućava rad na svim pozicijama i rad na svim elementima igre.

Veliku pomoć u sticanju osnovnih znanja i veština pružaju iskusni igrači seniorske ekipe. Radomir Nikolić, Ivan Prskalo, Vladimir Ikraš, Ivan Krković, Mihalj Koroknai, ali i mlađi momci poput Gorana Zeca i Milana Jeftića, koji su stekli dragoceno iskustvo igrajući među seniorima, aktivno su uključeni u rad sa početnicima.

Vladimiru Ikrašu pripala je uloga trenera ofanzivne i defanzivne linije. Defanzivni linijaš i centar „Indiansa“ kaže da momci napreduju i da se paralelno sa individualnim radom igrači uvode u igru „11 na 11“.

–  Mnogo novih momaka se odazvalo u želji da oproba ovaj sport i lagano napredujemo. Trenutno smo u fazi uigravanja odbrane i napada, pojedinačno vežbamo, ali je akcenat i na tome da momci već polako igraju 11 protiv 11, da vide kako izgleda prava utakmica.

Kao defanzivni koordinator i trener lajnbekera radi Ivan Krković. Iskusni lajnbeker „Indiansa“ posebno ističe disciplinovanost, talenat i želju za dokazivanjem budućih bordo-belih juniora.

– Veći deo tima čine igrači sa ranijim iskustvom, tako da je rad sa njima olakšan. Momci su vrlo talentovani, brzo uče i željni su dokazivanja. Disciplinovani su u svom radu, pa pored toga što je letnji raspust, na svaki trening dolazi veliki broj igrača. U fazi smo uigravanja, kako napada, tako i odbrane, učimo akcije i radimo na razumevanju samog sporta – kaže Krković i smatra da, iako je ovo prvi juniorski tim „Indiansa“, ovi momci mogu da ostvare cilj, a to je da se ravnopravno sa drugima takmiče u Juniorskoj ligi Srbije.

Juniori KAF Indians - Trening 6

Trener hvatača i kvoterbekova je Mihalj Koroknai. Grupa momaka sa kojima radi već ima igračkog iskustva u fleg timu „Indiansa“, te je njegov zadatak bio nešto specifičniji.

– Mogu reći da sam zadovoljan grupama sa kojima radim. Kvoteri i risiveri su grupa mladića koja je bila zajedno u fleg timu te je prvi zadatak bio najteži, a to je tranzicija sa tog fleg nivoa na juniorsku selekciju, odnosno igranje u opremi. I to smo uspeli. Sledeći težak zadatak je bio individualni psihološki pristup svakom igraču i na neki način pobuda apetita za samom igrom i zalaganjem, uz konstante ispravke. I u tome smo uspeli, pa je samim tim i napredak ogroman – istakao je Koroknai i dodao da se iz treninga u trening postavljaju viši ciljevi i posebni zadaci.

– Momcima je to jasno. Tretirani su konstantno kao grupa, nema favorizovanja, čak je mnogo više rađeno sa igračima koji su imali slabije rezultate, tako da su uspešno dovedeni na podjednak nivo jednog ili dvojice koji su se na početku priprema izdvajali. Tako je svaka podgrupa postala efektivnija, a onda i napad kao celina – pojasnio je Mihalj Koroknai.

Pripreme su u fazi simulacije igre, ali i dalje je primarni akcenat na osnovama fudbala, naveo je Koroknai.

– Sa taktičkim delom još eksperimentišemo, ali neka generalna slika kako sve to treba da izgleda je formirana – zaključio je trener kvoterbekova i hvatača.

Treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 20 časova i nedeljom od 18 časova na terenu kod OŠ “Jovan Popović” i potpuno su besplatni, a ponedeljkom, sredom i petkom u teretani koju igrači plaćaju simboličnih 500 dinara mesečno.

Svi momci rođeni 1994, 1995, 1996 i 1997. godine mogu da se takmiče u juniorskoj kategoriji jer pravila podrazumevaju učešće momaka od 16 do 19 godina. Uprkos tome, treninge posećuju i momci koji uzrastom ne mogu da nastupe u juniorskoj ligi, kao i igrači iz seniorske ekipe sa manje iskustva kroz koje će spremniji dočekati pripreme seniorkog tima, a koga očekuju veliki izazovi u Superligi Srbije naredne godine.

Više detalja možete pronaći na našim posebno uređenim stranicima u okviru sekcije “Juniori”:

Najčešća pitanja >>
Treninzi >>