Pionirska fleg liga Srbije za uzrast dečaka i devojčica do 15 godina startuje u subotu 15. aprila. Meridian Indiansi brane šampionski naslov osvojen prošle godine, a ove sezone takmiče se u grupi Zapad.

U Pionirskoj fleg ligi ove sezone takmiči se 14 timova geografski podeljenih u četiri grupe: Sever, Jug, Zapad i Centar. Prijavljeni timovi su rangirani prema plasmanu iz takmičarske 2016. godine, a Indiansi će preko grupe Zapad tražiti put do finalnog turnira. Protivnici će im biti Sremska Mitrovica Sirmium Legionaries i Valjevo Werewolves.

Sistem takmičenja

Pravo nastupa u Pionirskoj fleg ligi Srbije 2017. godine imaju dečaci i devojčice rođeni 2002, 2003, 2004, 2005, 2006. i 2007. godine.

U svakoj od grupa odigraće se tri turnira, i to jednokružno. Posle takmičenja po grupama, prvoplasirani timovi svake grupe plasiraće se na završni turnir, na kojem će ekipe igrati po ligaškom sistemu. Plasman na tabeli finalnog turnira biće i konačan plasman Pionirske fleg lige Srbije 2017.

Šampionsku fleg ekipu pionira i ove sezone će predvoditi Ivan Prskalo, član stručnog štaba fleg reprezentacije koji se prošle godine u avgustu okitio bronzom na evropskom prvenstvu u Beogradu. On je, uoči početka takmičenja, ocenio da je dobro što se fleg fudbal zaigrao u novim sredinama, ali da i dalje postoje nedostaci koji moraju da se nadomeste.

– Takmičenje napokon počinje, klinci jedva čekaju početak, koliko vidim po njima. Liga nije brojna kao što bi mogla da bude, a mislio sam da će uspeh na evropskom prvenstvu pokrenuti veći broj klubova. I nismo uspeli da sredimo da svi klubovi imaju pop-ap flegove kojima se igraju zvanične utakmice, da bi se deca navikavala jer je to jedan bitan faktor ako želimo da dostignemo nacije koje igraju 25 godina duže od nas fleg. Da ne bude da je sve loše, odlično je što ima timova u novim sredinama koje pre nisu igrale – rekao je Prskalo, ne želeći da prognozira epilog takmičenja.

– Biće zanimljivo svakako, a prognozirati sad ko će se istaći, teško je. Bitno je da deca uče osnove i postaju kvalitetni igrači za kategorije koje dolaze posle flega – istakao je trener Indiansa.

Kako je već istaknuto, prvi turniri igraće se već u subotu 15. aprila, i to u sve četiri grupe. Domaćin grupe Zapad je Valjevo, a mečevi se igraju prema sledećem rasporedu i satnici:

Grupa ZAPAD
Subota, 15. april u 14 h
Valjevo, Stadion Park Pećina

Legionaries – Werewolves
Meridian Indians – Legionaries
Werewovles – Meridian Indians