Nova sezona NFL-a, najjače lige u američkom fudbalu, počela je prošle noći! Premijernu utakmicu u novoj sezoni odigrala su dva poslednja šampiona, Nju Orleans „Saints“ i Grin Bej „Packers“. „Superbowl“ je zakazan za 5. februar sledeće godine.

Nakon četvoromesečnog lokauta, u NFL-u je nastupila veoma uzbudljiva predsezona jer je u rekordno kratkom roku trebalo dovesti pojačanja i uigrati ekipe. Ipak, nakon burnog perioda, čini se da je sve dovedeno u red pa je tako prva utakmica prvog kola nove sezone odigrana u noći između 8. i 9. septembra po našem vremenu. Aktuelni prvaci Grin Bej „Packers“ ugostili su ekipu iz Nju Orleansa „Saints“, a pobedom u prvoj utakmici 42:34 opravdali su titulu prvaka stečenu u prethodnoj sezoni.

Što se sistema takmičenja ove godine tiče, on je u globalu sličan prethodnima – svaka ekipa odigraće po 16 mečeva, a najbolji će zaigrati u plej-ofu. Ipak, da ne bi bilo sve tako jednostavno i da ne bi jedna ekipa svake godine igrala sa jednim te istim protivnicima, cela liga podeljena je na dve konferencije, Američku i Nacionalnu, koje su opet podeljene na po četiri divizije u kojima su raspoređene četiri ekipe. Tako se raspored protivnika menja svake godine.

Svaka ekipa igra po dva meča (kod kuće i u gostima) sa rivalima iz svoje divizije, i to je nešto što se ne menja kroz sezone (šest mečeva). Ono što se menja je dalji tok takmičenja i rivala po kojima jedna ekipa mora da odigra još četiri utakmice sa ekipama iz druge divizije iste konferencije (samo po jedan meč), plus četiri utakmice sa rivalima iz neke divizije druge konferencije (takođe samo po jedan meč). Preostale dve utakmice igraju se protiv ekipa iz iste konferencije koje su u prethodnoj sezoni u svojim divizijama završili na istoj poziciji kao i tim o kojem se radi.

U plej-ofu svake konferencije takmiče se dva najbolja prvaka iz određenih divizija, dok će druga dva tima morati da odmere snagu sa još dva tima koja se za nastup u plej ofu izbore zahvaljujući učinku u ligaškom delu sezone. Kada se stigne do pobednika konferencija, igra se završni meč, popularni „Superbowl“, koji je ove sezone zakazan za 5. februar i odigraće su u Indijanapolisu.

Utakmice NFL šampionata moći ćete da pratite na nekom od programa TV Arena.

Za kraj, evo i pregleda svih timova po divizijama i konferencijama:

AMERIČKA FUDBALSKA KONFERENCIJA
Divizija ISTOK
Divizija ZAPAD
Divizija SEVER
Divizija JUG
Nju Ingland „Patriots“
Kanzas Siti „Chiefs“
Pitsburg „Steelers“
Indijanapolis „Colts“
Njujork „Jets“
San Dijego „Chargers“
Baltimor „Ravens“
Džeksonvil „Jaguars“
Majami „Dolphins“
Ouklend „Raiders“
Klivlend „Browns“
Tenesi „Titans“
Bafalo „Bills“
Denver „Broncos“
Sinsinati „Bengals“
Hjuston „Texans“

 

NACIONALNA FUDBALSKA KONFERENCIJA
Divizija ISTOK
Divizija ZAPAD
Divizija SEVER
Divizija JUG
Filadelfija „Eagls“
Sijetl „Seahawks“
Grin Bej „Packers“
Atlanta „Falcons“
Njujork „Giants“
Sent Luis „Rams“
Čikago „Bears“
Nju Oreleans „Saints“
Dalas „Cowboys“
San Francisko „49ers“
Detroit „Lions“
Tampa Bej „Buccaneers“
Vašington „Redskins“
Arizona „Cardinals“
Minesota „Vikings“
Karolina „Panthers“