Svega nekoliko sedmica nakon što je prošlog proleća nastala Srpska asocijacija američkog fudbala otpočelo je seniorsko nadmetanje, Superliga. Do početka nove sezone, međutim, ima sasvim dovoljno vremena da se organizaciono i takmičarski SAAF pokaže u pravom svetlu te će se pored nadmetanja najboljih i najspremnijih, pod okriljem naše Asocijacije takmičiti i oni koji učestvuju u fleg-fudbalu, i juniori, a biće organizovani i turniri „7-na-7“. Postojanje jasne vizije razvoja, sa posebnim akcentom na rad najmlađih kategorija, prepoznaje u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala sve više klubova iz naše zemlje. Poslednji u nizu koji su rešili da postanu članovi SAAF-a su novosnovani „Golden Bears“-i iz Bora, kao i Vitezovi iz Pirota.

SAAF– Mi smo osnovani 2007, i to 12. februara na Sveta Tri Jerarha, što nam je ujedno i slava kluba. Iako nam je cilj da se takmičimo u onom što se zove pravi američki fudbal, dakle 11-na-11 na seniorskom nivou, sport je skup što se tiče opreme i do tog cilja idemo pomalo „zaobilaznim“ putem. Po nama, pravim. Želimo da putem dobrih rezultata privučemo pažnju, da ljudi stanu iza nas kada prepoznaju naš kvalitetan rad, ističe prvi čovek pirotskih Vitezova
, Bojan Manojlović, dodajući:

– Do sada smo igrali samo prijateljske utakmice, u Mladenovcu smo učestvovali na turniru „7-na-7“ i tada izvojevali svoju prvu pobedu. Bilo je to nad Divljim Veprovima, mislim da su bili njihovi juniori u pitanju. Igrali smo 11-na-11 sa Imperatorima iz Niša, ali je sve to bilo prijateljskog, a ne takmičarskog karaktera, jer još uvek gradimo naš put ka onim pravim uspesima. Ipak, i njih je bilo. Prošle godine smo igrali fleg ligu, organizovali smo jedan od turnira a na kraju osvojili i treće mesto. Čuli smo jako lepe komentare o našim nastupima, svi su bili pozitivno iznenađeni jer je do sada važilo samo ono „Pirot? To je tamo negde dole, južno“ i to je sve. Ali, kako imamo jako lepu saradnju sa Borislavom Mihajlovićem iz „Gorštaka“, kao i Nišlijama, a oni su u Asocijaciji baš kao i još neki klubovi koji su nam geografski blizu, činjenica da imamo jako dobro iskustvo sa njima navelo nas je da u SAAF-u vidimo veće mogućnosti za naš razvoj. Stoga je i prirodna bila naša odluka da se priključimo Srpskoj asocijaciji američkog fudbala, u kojoj ćemo najpre učestvovati kroz fleg-takmičenja, mada razmišljamo i o igranju 7-na-7, ako sebe dopunimo kompletima opreme, zaključio je predsednik KAF Pirot Vitezovi.

U Boru je situacija nešto drugačija, jer je tamošnji klub američkog fudbala formiran 2. jula 2009, a sa treninzima se počelo u avgustu. Iako se na opremu još čeka, aktivnosti koje se odvijaju pod okriljem „Golden Bears“-a mogu da posluže kao sjajan primer mnogim drugima. O tome je govorio Danijel Miljković, predsednik kluba iz Bora koji trenutno broji oko 40-ak igrača:

– Naš plan je da se u što skorije vreme nabave neophodni kompleti opreme kako bi se na pravi način iskoristilo to što trenizima u proseku učestvuje preko 30 igrača. Želja nam je da učestvujemo u seniorskom nadmetanju, a razmišljamo da one koji ne budu u prvom planu uključimo u turnire „7-na-7“, za šta smo spremni jer već imamo obezbeđene troškove za put. Od nove godine ćemo pažnju usmeriti i na razvoj fleg-fudbala, jer imamo oko 40 do 50 klinaca koji na to čekaju. Iako bi se moglo reći da je naš prioritet u ovom trenutku osposobljavanje ekipe za seniorsko takmičenje, rad na razvoju najmlađih svakako da ima našu punu pažnju. U prilog tome govori i predstojeći masovni konkurs koji ćemo sprovesti u Boru, kada će krajem decembra sve osnovne i srednje škole biti uključene u rad na popularizaciji ovog sporta, kao i na podizanju kvantiteta i kvaliteta samih „Golden Bears“-a. Osnovce ćemo uključiti u fleg-sekciju kluba, srednjoškolce u juniorski program, a čitav trodnevni konkurs zapravo će biti samo jedan od koraka na promociji i razvoju kluba. Biće organizovane aktivnost za socijalno ugrožene, u petak 26. decembra svi iz kluba daće krv za našu bolnicu, a tada ćemo promovisati i klupsku teretanu i potpisati ugovre sa sponzorima sa kojima već imamo saradnju, ističe Miljković.

„U SAAF-u vidimo veće mogućnosti za razvoj“. Jedna od važnijih rečenica. I jedna od sve češćih koje se čuju širom Srbije. Upravo zato Srpsku asocijaciju američkog fudbala sada čini 17 klubova: Vukovi Beograd, Novi Sad „Dukes“, somborski „Celtis“-i, Legionari iz Sremske Mitrovice, Imperatori iz Niša, Inđija „Indians“, Obrenovac „Sky Thunder“, KAF Vršac, Jagodina Celts, T-Rex iz Zemuna, beogradski „Highlanders“-i, „Hunters“-i iz Vrbasa, Mladenovac „Forestlanders“-i, Grofovi iz Novog Kneževca, Ruma „Guardians“-i, Vitezovi iz Pirota i „Goldean Bears“ iz Bora.

Izvor: saaf.rs