Finalni turnir Pionirske fleg lige Srbije (U15), na kojem će se odlučiti o novom šampionu Srbije, odigraće se u nedelju 19. juna na Atletskom stadionu u Kraljevu s početkom u 15.00 časova. Za titulu šampiona u 2016. godini takmičiće se ekipe: Meridian Indians (Sever), SBB Vukovi (Centar) i Royal Crowns (Jug).

U ovogodišnjem takmičenju, koje je počelo drugog vikenda aprila, nadmetalo se 13 ekipa koje su bile regionalno podeljene u tri grupe. Pobednici grupa, a nakon ukupno odigranih pet turnira grupe „Centar”, odnosno četiri turnira za grupe „Sever” i „Jug”, sastaju se ovog vikenda na finalnom turniru u Kraljevu, kako bi se borili za naslov držanog prvaka u ovoj kategoriji.

Ivan Prskalo, glavni trener Meridian Indiansa, branioca titule, ovako komentariše najavljeno finale:

– Na finalni turnir idemo s dodatnim motivom jer nam savez ni posle sedam finala nije izašao u susret i dozvolio organizaciju turnira, tako da dolazimo da pokažemo da smo najbolji tim u Srbiji i da odbranimo titulu, iako ostaje žal što Inđija neće moći da vidi ove dečake uživo. Pripreme su bile intenzivnije nego tokom sezone. Radili smo na ispravljanju grešaka i dodatnom uigravanju napada, u sklopu priprema igrali smo i protiv ekipe sastavljene od dečaka prošlogodišnjih šampiona i bivših flegovaca. Prijemni za upis u srednju školu nas je sad malo omeo, ali pošto je škola na prvom mestu, najbitnije je da urade to dobro. Odbrana titule bi bila „šlag na torti”. Protivnike poštujemo, uvek su u vrhu fleg fudbala, i nećemo imati nimalo lak zadatak. Kraljevo igra vrlo kreativno, dok su Vukovi uvek jedna od fizički najdominantnijih ekipa – izjavio je Ivan Prskalo, koji je preporučio svima da dođu i pogledaju ovo finale jer uzbuđenja sigurno neće izostati.

Glavni trener najmlađe selekcije SBB Vukova Slobodan Obradović takođe je izneo svoja očekivanja.

– Mislim da su se sva tri tima zasluženo našla u finalnom turniru. Obe protivničke ekipe imaju jako dobre timove i ne treba ih potceniti ni na trenutak. Kao i oni, mi takođe dolazimo po zlato, tako da očekujem kvalitetan fudbal u nedelju. Vidimo se.

Domaćini finalnog turnira takođe veruju u „srećan kraj”. Glavni trener fleg programa „Kraljevskih kruna” Dušan Kostić istakao je da njegov tim živi svoj san te da je plasman na finalni turnir kruna procesa priprema kroz koje je ova generacija prošla u periodu od novembra prošle godine.

– Kroz takmičenje u grupi ovaj tim je pronašao i pokazao karakter i mislim da je to naša najveća dobit. U finalu ćemo igrati protiv aktuelnog šampiona i ekipe čije je ime personifikacija američkog fudbala u Srbiji. Uspeh u takmičenju u grupi je izgleda sve druge više iznenadio nego nas same. Verujem i da u finalu imamo šansu da u našem gradu, pred prijateljima i rodbinom, odigramo taj film sa srećnim krajem – kazao je Dušan Kostić.

„Kraljevske krune”, kao domaćin i organizator finala, najavljuju svečanu sportsku priredbu. Himnu Srbije će uživo intonirati učenice muzičke škole iz Kraljeva, a tokom turnira, između utakmica, nastupaće „RC Cheerleaders team” plesne škole „First step” iz Kraljeva.

Turnir će imati i humanitaran značaj jer će posebni gosti biti deca iz Dečjeg SOS sela, za koje je tim „Royal Crowns” obezbedio poklone u vidu igračaka. Karte za finale se ne prodaju, ali biće postavljena SOS kutija u kojoj će svi prisutni moći da daju dobrovoljne priloge za pomoć i podršku ovoj ustanovi koja brine o deci bez roditeljskog staranja.

Biće obezbeđen i uživo prenos s više kamera, preko interneta, kao i komentatori. Za prenos će se postarati ekipa kraljevačke Televizije MiX, i to na sledeći način:

  • live streaming na sajtu MiXTV.rs,
  • live streaming na Jutjub kanalu MiX TV: YouTube.com,
  • prenos preko „Orion” IPTV na kanalu MiX Televizije.

Ipak, „Kraljevske krune” i Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) pozivaju sve koji su umogućnosti da u nedelju dođu u Kraljevo na Atletski stadion i da podrže dečake navedena tri tima u borbi za titulu prvaka Srbije.

Program finalnog turnira

14.40 | RC Cheerleaders
14.45 | svečano otvaranje i obraćanje predstavnika Dečjeg SOS sela
14.55 | intoniranje himne
15.00 | SBB Vukovi – Royal Crowns
15.50 | RC Cheerleaders
16.00 | Meridian Indians – SBB Vukovi
16.50 | RC Cheerleaders
17.00 | Royal Crowns – Meridian Indians
17.50 | RC Cheerleaders
18.00 | dodela priznanja

Zanimljivo je i to da će se, pored odličja za igrače i trofeja za klubove, kao i prizanja za MVP finala, ove godine prvi put birati i najbolji glavni trener fleg lige 2016. Glavni treneri fleg timova koji su učestvovali u Pionirskoj fleg ligi Srbije 2016. većinom glasova će sami odabrati najboljeg kolegu u ovoj godini.