Juniorska reprezentacija Srbije plasirala se u finale turnira „Četiri nacije“ koji se održava u Rimu. U polufinalnom meču ubedljivo je savladana reprezentacija Velike Britanije rezultatom 21:3. Defanzivni bek „Indiansa“, Goran Zec, bio je realizator spektakularnog vraćanja kikofa preko celog terena pred kraj druge četvrtine. Srpski juniori će u finalu turnira igrati protiv reprezentacije Holandije u nedelju, 9. septembra, od 14 časova.

U prvoj četvrtini nije bilo poena i uglavnom su dominirale odbrane. Ipak, na njenom samom kraju  je kvoterbek reprezentacije Srbije Nebojša Kanižaj sa nekoliko preciznih pasova i svojih trčanja odveo srpski napad pred samu endzonu Velike Britanije. Poeni su pali u drugoj četvrtini, a egzekutor je bio Luka Mihailović, mladi raningbek koji je ove sezone branio boje beogradskih SBB Vukova. Šut je takođe bio uspešan i Srbija je povela sa 7:0.

U nastavku druge četvrtine opet je krenulo sve po starom. Odbrane Srbije je bila dominantna, najavila neke nove momente u utakmici, ali napad nije imao snage da ponovo poentira, ovoga puta predvođen Pavlom Neškovićem. Reprezentacija Velike Britanije je tu videla šansu, pa je Kameron Fild dugačkim pasom došao u crvenu zonu reprezentacije Srbije. Ipak, odbrana naše selekcije se konsolidovala na vreme i Britancima dozvolila samo šut za 3 poena.

Ipak, usledilo je ispucavanje, i tada je srpska reprezentacija pokazala koliko su specijalni timovi bitan deo igre jednog tima. Sejfti ekipe Goran Zec, i član „Indiansa“, uhvatio je loptu na početku terena i hrabro istrčao do kraja za nove poene Srbije. Kiker je takođe obavio svoj deo posla, pa se na odmor između dva poluvremena otišlo sa 14:3.

Drugo poluvreme je počelo napadom Velike Britanije, i to sa 40 jardi od endzone Srbije. Kvoterbek Velike Britanije Kameron Fild nije dobro počeo treći period igre jer je upravo na njemu isforsiran fambl, ali je lopta ostala u posedu njegovog tima. Ipak, taj fambl je odlučio sudbinu drajva koji je trebao da donese preokret.

Sa druge strane strane, Srbija je krenula jako, rešena da dovrši započet posao. Napadajući isključivo pasom, naša reprezentacija je stigla pred endzonu Velike Britanije, ali nekoliko nekompletnih pasova i malo nervoze su učinili da do novih poena ipak ne dođe. A onda su došli na red i poeni u trećoj četvrtini. Najpre je Luka Mihailović doveo našu reprezentaciju u crvenu zonu protivnika, a zatim je Nebojša Kanižaj uputio precizan pas ka Leonu Miloševiću za nove poene Srbije. Šut za ekstra poen je ponovo bio uspešan i rezultat je glasio 21:3.

Poslednja četvrtina nije donela ništa spektakularno. Srbija je trčanjem trošila vreme i privodila utakmicu kraju, a Velika Britanija je pokušavala da dođe do preokreta dugačkim pasom. U srpskoj reprezentaciji je šansu da vodi svoj tim dobio kvoterbek Pavle Neškovič iz mitrovačkih Legionara, a na drugoj strani je to bio Džejk Simpson iz londonskih Ratnika. Promena rezultata nije bil.

Juniorska reprezentacija Srbije, otputovala je u sredu, 5. septembra, na kvalifikacioni turnir „Četiri nacije“ u Rimu. U finalu ovog turnira naši juniori će se sastati sa reprezentacijom Holandije koja je u drugom polufinalnom susretu pobedila domaću selekciju Italije rezultatom 14:13. Pobednik će igrati protiv reprezentacije Švedske u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo juniora naredne godine.

Izvor: Kapiten.rs, SAAF.rs, Indians.rs

Tok meča

Srbija – Velika Britanija 21:3 (0:0, 14:3, 7:0, 0:0)
Stadion: Đanatacio di Ostija
Gledalaca: oko 300

7:0 – Luka Mihailović trčanje 1 jard, Marko Nedeljković PAT
7:3 – fild gol 27 jardi
14:3 – Goran Zec vraćanje kikofa 98 jardi, Marko Nedeljković PAT
21:3 – Nebojša Kanjižaj pas 25 jardi ka Leonu Miloševiću, Marko Nedeljković uspešan PAT