Klub američkog fudbala Inđija Indians ostvario je u 2016. godini ono što nijedan drugi klub u Inđiji nije! U čak četiri uzrasne kategorije osvojio je titulu šampiona Srbije, a u četiri selekcije reprezentacije Srbije nastupilo je 14 igrača iz redova kluba iz Inđije!

Indiansi su u 2016. godini osvojili titulu šampiona Srbije u pionirskoj (U15) i kadetskoj (U17) kategoriji američkog fudbala, a zlatne medalje osvojili su i pioniri i seniori u beskontaktnoj verziji američkog fudbala (tzv. flag football). Takav rezultat nije ostvario nijedan klub iz Inđije, i ne samo to – nijedan klub američkog fudbala u Srbiji!

Zahvaljujući uspesima u pomenutim nacionalnim ligama, Indiansi su dali više reprezentativnih igrača i trenera koji su tokom jeseni nastupali na evropskim i domaćim turnirima, odakle su doneli nove pehare i priznanja.

Beograd je u avgustu bio domaćin prvog evropskog šampionata u fleg fudbalu u kategoriji pionira (U15). U konkurenciji sedam zemalja, Srbija je ostvarila istorijski uspeh, osvojivši bronzano odličje, a svoj doprinos ovom rezultatu dali su Stefan Zarić, Aleksandar Živanović i Marko Babić. Ivan Prskalo, proslavljeni trkač Indiansa i povremeni reprezentativac Srbije, našao se u ulozi pomoćnika glavnog trenera, a zanimljivo je da su Stefan Zarić i Marko Babić izabrani u idealan tim prvenstva Evrope.

FFU15EC_2016_Srbija_Indians

Seniorska reprezentacija Srbije takmičila se početkom septembra na Evropskom prvenstvu u Italiji, gde je u finalu izgubila od domaćina. Na ovom kontinentalnom takmičenju dres reprezentacije Srbije obuklo je troje igrača Indiansa: Aleksandar Blažić, Darko Klasan i Goran Zec, a na širem spisku reprezentacije našli su se i Stefan Borković, Ivan Krković i Ivan Prskalo.

indians_seniorski_reprezentativci

U juniorskoj reprezentaciji Srbije (U19), koja je osvojila titulu prvaka Balkana na Balkan Bowlu krajem oktobra u Somboru, nastupilo je četvoro igrača tima iz Inđije: Aleksandar Borković, Miloš Katić, Rade Vlatković i Stanislav Ničetin, dok su se u stručnom štabu nacionalnog tima našli Goran Zec i Ivan Krković.

indians_juniorski-reprezentativci

Na istom prvenstvu i seniorska fleg reprezentacija Srbije okitila se zlatom, a dres nacionalnog tima u ovoj kategoriji obukli su Stefan Borković, Goran Zec, Nemanja Đorđević i Ognjen Zurkić. Ivan Prskalo, dokazani ekspert fleg fudbala u Srbiji, predvodio je nacionalni tim do trona kao glavni trener.

Treba istaći da je na prvenstvu Balkana nastupio i all star tim Saveza američkog fudbala Vojvodine (SAFV) u tri uzrasno-rodne kategorije. Indiansi su i tu našli svoje mesto, i to u pionirskoj selekciji (U15), u kojoj su nastupili Jovan Davidović i Luka Vinčić, i u seniorskom fleg timu koji je brojao petoricu Indiansa: Aleksandra Blažića, Milana Jeftića, Radomira Nikolića i Vladimira Ikraša kao igrače, i Vasu Vorkapića kao glavnog trenera.

Indiansi na Balkan Bowlu 2016
Indiansi na Balkan Bowlu 2016

Naročiti uspeh Indiansa u omladinskim kategorijama dokaz je dugogodišnjeg temeljnog i stručnog rada, ulaganja u mlade snage, kao osnova za dalji razvoj kluba i sporta uopšte. Tim rezultatom, sasvim neskromno, malo koji klub može da se podiči, a pored svega, Indiansi su dokazali da imaju najbolju školu američkog fudbala u Srbiji.

Predsednik KAF Inđija Indians Vasa Vorkapić izjavio je da je ponosan na sve članove kluba, zahvalivši se svima koji su doprineli ostvarenju velikih rezultata.

„Uspeh koji je naša ekipa napravila gotovo je neverovatan! Četiri šampionske titule, zadržani status prvoligaša i veliki broj reprezentativaca – nešto je čime se mali broj sportskih kolektiva u Srbiji može pohvaliti. Iskreno sam ponosan na sve članove kluba, na igrače svih naših selekcija, koji su omogućili Indiansima ovako uspešnu sezonu”, izjavio je Vasa Vorkapić, istakavši da ne želi da izdvaja pojedince i zahvalivši se svim onima koji su najviše verovali u klub i bez kojih ova sezona ne bi bila tako uspešna.

„Iskreno se zahvaljujem Opštini Inđija koja nam daje neograničenu podršku, našem generalnom sponzoru sportskoj kladionici Meridian, i svim ostalim prijateljima kluba koji su nam omogućili odlične preduslove za ovako nezaboravnu sezonu”, poručio je predsednik KAF Indians.

Dodajmo na kraju i to da je seniorski tim KAF Inđija Indians jedini iz opšine Inđija koji se od 2014. godine takmiči u prvoj ligi, najvišem rangu nacionalnog prvenstva, i u tom statusu dočekuje 2017. godinu.