Miloš Todorović, predsednik:

Kako smo počeli, tako smo i završili – kao najbolja ekipa u celoj Prvoj ligi.

Duško Vesin, trener:

Igrači su ti koji su ključ našeg uspeha!

Ekipa „Indiansa“ je ubedljivom pobedom u plejof meču protiv „Mamuta“ iz Kikinde proteklog vikenda, zaokružila fenomenalnu sezonu, plasiravši se u Superligu Srbije, čime je ostvaren plan zacrtan na početku takmičenja, ali je na neki način ispunjena davnašnja želja svih u klubu. O utiscima o upravo završenoj sezoni, o budućim planovima, kao i o pitanju dovođenja stranih igrača iz SAD-a koje izaziva mnoge polemike, razgovarali smo sa predsednikom KAF „Indiansa“, Milošem Todorovićem, i glavnim trenerom Duškom Vesinom.

Da li su se utisci slegli posle nedeljne utakmice i kako biste sada prokomentarisali celokupnu sezonu?

Miloš Todorović - predsednik ( Playoff 2013)
Miloš Todorović

Miloš: Nakon dve sezone u kojima, spletom raznih okolnosti, nismo uspeli da ispunimo željeni cilj, a to je ulazak u Supeligu, ipak smo pronašli energiju i volju da pokušamo još jednom, ovaj put na malo drugačiji način, sa novim trenerom i novim načinom i tempom priprema. Sa novim, možda i boljim pojačanjima iz SAD-a u odnosu na prošlu sezonu, sa dobrim proverama u predsezonskim mečevima protiv ekipa Zmajeva i Djuksa, ušli smo u sezonu kao možda i najveći favoriti u celoj Prvoj ligi. Utakmicom i pobedom u Čačku ta predviđanja smo i potvrdili, prelomili, i dalje je sve bilo u našim rukama. Znali smo da sve samo od nas zavisi. Kako smo počeli, tako smo i završili – kao najbolja ekipa u celoj Prvoj ligi, što pokazuju rezultati i gol razlika.

Duško: Sad kad je sve gotovo, mogu reći da sam prezadovoljan. Cela sezona je bila super! Postigli smo sve zacrtane ciljeve i ušli u Superligu na najboji mogući način – pobedom od 40 poena razlike.

Šta je po vašem mišljenju ključ uspeha „Indiansa“?

Miloš: Naša ekipa do sada nije pretrpela značajnije promene u svom sastavu. Igrači su dugo zajedno, iskusniji za prethodne sezone i „gladni“ potvrde svog kvaliteta. Uz sve to, neka nova rešenja i mirnoća u napadu koje je svojim iskustvom doneo ekipi QB Robinson, kao i sigurnost u odbrani sa Makleodom i Luisom, glavni su razlozi ovako dobre igre i uspeha koji smo ostvarili. Svaki igrač je uz njih napredovao i bio rasterećeniji u igri, što je bila naša velika prednost.

Duško: Igrači! Oni su ti koji su napravili nejveću promenu. Koncentracija nam je bila na visokom nivou cele sezone i nismo spusatili tempo ni u jednom trenutku. Postali smo mnogo zrelija i kompaktnija ekipa.

Pored „Indiansa“, novi superligaš je ekipa „Forestlanders“ iz Mladenovca, što će reći da su se obe ekipe grupe Jug plasirale u najviši rang. S tim u vezi, kako komentarišete učinak ekipa sa Severa?

Miloš: Činjenica je da su ekipe koje u svom sastavu imaju igrače iz SAD-a u prednosti od onih koje ih nemaju. Nije presudno, ali je u većini slučajeva tako. To se pokazalo i u ovoj sezoni. I prošle godine je postojalo mišljenje da su ekipe sa Juga jače od ekipa sa Severa, ali nismo imali potvrdu toga u vidu plejof utakmica, tj. direktnog odmeravanja snaga. Ove godine se to i pokazalo. Osim što su ekipe sa Juga u obe utakmice pobedile, moram da primetim da su te pobede bile prilično ubedljive, posebno u našem slučaju, što je još samo jedna potvrda ove teze.

Duško: I prošle godine je bila slična situacija, a tome u prilog govori i da je Niš ostao u Superligi, a Sremska Mitrovica ispala. Da su pravila bila ista kao ove godine, ko zna… Možda bismo već bili u Superligi. Očekivao sam veći otpor Vrbasa, ali opet, Mladenovac je bio jako dobar i protiv nas, tako da ne mogu reći da sam iznenađen.

KAF Indians - Playoff 2013 početak

Da li je po vašem mišljenju bilo nekih iznenađenja u sezoni u pogledu ishoda i rezultata, uzimajući u obzir i Superligu i Prvu ligu Srbije?

Miloš: Što se tiče Prve lige i nije bilo nekih iznenađenja, osim što apsolutno ne bi bilo nezasluženo da se na mestu ekipe iz Mladenovca našla ekipa iz Čačka. Jednostavno, rekao bih da je srećnija ekipa prošla dalje. Što se Superlige tiče, za mene lično prijatno iznenađenje je ekipa iz Novog Sada koja se, mogu slobodno reći, na velika vrata vratila tamo gde joj je dugi niz godina unazad i bilo mesto, a to je među tri najbolje ekipe u Srbiji. Ekipa Zmajeva iz Beograda iz sezone u sezonu pokazuje velike ambicije i angažovanje po tom pitanju, ali rezultati izostaju, te možda ta ekipa za mene nosi epitet neprijatnog iznenađenja, iako su spletom srećnih okolnosti izborili igranje u polufinalu.

Duško: Mladenovac mi je prijatno iznenađenje grupe Jug. Očekivao sam da će Čačak odigrati bolje. Sever je podbacio, ali smo nekako to i očekivali ove sezone. Što se tiče Superlige, Novi Sad mi je najprijatnije iznenađenje. Momci su odradili odličan posao i uspeli da se plasiraju u plejof. Isto se može reći i za Niš koji su se pokazali kao dostojni protivnici svim ekipama iz tog ranga.

Superliga se bliži kraju, poznati su učesnici finala plejofa. Kakva su vaša predviđanja kada je u pitanju novi šampion Srbije?

Miloš: Ekipa „SBB Vukova“ je dominantna, ne samo u Srbiji već i okruženju. Ove sezone su za pet koraka ispred svih i pitanje je samo sa kolikom razlikom će neka ekipa izgubiti od njih. Mislim da će tako biti i u finalu. Finale igraju kod kuće, protiv povredama desetkovane ekipe iz Kragujevca, i sve osim još jedne titule bi bilo veliko iznenađenje.

Duško: Ove godine je sezona bila jako neizvesna, ali samo po pitanju ekipa koje će ispasti. Mislim da su „Vukovi“ za klasu bolji od ostalih ekipa ove sezone. Titala će pripasti njima.

Ima mnogo polemike po društvenim mrežama i sajtovima o stranim igračima u domaćim ekipama. Jedni kritikuju, drugi govore afirmativno o tome. Kakav je vaš stav po tom pitanju, imajući u vidu činjenicu da Indiansi već treću sezonu dovode igrače iz SAD-a?

Duško Vesin - trener ( Playoff 2013)
Duško Vesin

Duško: Neke ekipe su bolje organizovane od drugih, rade i van sezone po pitanju obezbeđivanja što boljih uslova igračima, dovođenu pojačanja, promocije… To što neko u svoj klub dovede importe može samo da pomogne i toj i drugim ekipama jer se tako podiže nivo kvaliteta fudbala u Srbiji, a to je valjda zajednički cilj sivh nas. Mislim da je najbolje da se ti što kritikuju zapitaju zašto njihovi klubovi ne dovode importe? Da li su se dovoljno potrudili?

Miloš: Veliki sam pristalica igrača iz SAD-a u našim ekipama. I od onih lošijih, može se dosta naučiti. Da li su oni garant dobrih rezultata i uspeha – ne mora da znači. Imali smo slučajeve gde se igrači iz Amerike i nisu baš pokazali. Podsetiću da je ekipa iz Sombora prošle godine u svojim redovima imala takvog igrača, pa čak i trenera, ekipa iz Zemuna dvojicu igrača i trenera ove sezone. Usudiću se da kažem da se ni ekipa iz Sremske Mitrovice nije baš proslavila sa importima. Takođe, ovo je kolektivni sport, na terenu je 11 igrača i ne može sve da zavisi od jednog ili dvojice na terenu. Može dosta da doprinese, ali ona teza da samo Ameri igraju jednostavno ne pije vodu. Pronaći dobre igrače sa onog kontinenta i uklopiti ih sa ostalim igračima u dobru ekipu, nije nimalo lak zadatak, iako se nekima drugačije čini. Protivnici toga su ekipe koje u svojim redovima nemaju igrače iz SAD-a, i to je sasvim prirodno, ali je zabluda da je za tako nešto potreban ogroman novac i milionski sponzorski ugovori.

Sezona je za senioski tim „Indiansa“ završena. Kakvi su dalji planovi? Sledi finalni turnir Fleg lige Srbije, pa juniorska liga… Šta se sve može očekivati u bliskoj budućnosti?

Miloš: Prolećni deo sezone, da se tako izrazim, nama se završava u subotu, finalnim turnirom Fleg lige. Obzirom na to da smo pred ovu sezonu dosta promenili ekipu, pa i trenera, ovako dobrim rezultatima se iskreno nismo nadali, niti su nam neke visoke pozicije bile prioritet. Zvučaće kao fraza, ali je zaista najveći naš uspeh videti klince kako se bave sportom, kako rastu i stasavaju u ljude i dobre igrače za seniorsku ekipu, a da li će oni biti prvi, treći ili poslednji na turniru, nije toliko bitno. U svakom slučaju, lepo je osvojiti i neku medalju i ne bi bilo iznenađenje da se sa nekim odličjem vratimo kući.

Duško: Sad ćemo napraviti pauzu od tri meseca, ispratiti kraj sezene i posvetiti se juniorskoj seozoni. Posle kreću pripreme za Superligu. Svi smo svesni koliko smo truda uložili da bismo ušli u Superligu i daćemo sve od sebe da tamo i ostanemo! A to znači rad i samo rad!

Miloš: U tom duhu i bez prekida nastavljamo sa radom u klubu i sa igračima. Pokušaćemo da formiramo juniorsku ekipu, to su momci od 16 do 19 godina, čije je takmičenje zakazano za jesen. Prvi trening će biti već u nedelju, 30.juna u 19 časova, te bih iskoristio priliku da sve momke tog uzrasta, zainteresovane za ovaj sport, pozovem da se priključe ekipi i probaju da treniraju ovaj pravi muški i sve populraniji sport u Srbiji i da jednog dana i oni budu reprezentativci naše zemlje poput Gorana Zeca, Teodora Katića, Milana Jeftića, pa i da slave uspehe sa seniorskom ekipom „Indiansa“, kao što je to bio slučaj pre nekoliko dana.

Miloše i Duško, hvala vam na odvojenom vremenu i srećno u daljem radu!

KAF Indians - Playoff 2013 pobeda