Petorica „Indiansa“ našli su se među izabranim igračima seniorske i fleg reprezentacije Srbije.

Selektor seniorskog tima Srbije, Džordž Šarčević, objavio je spisak od 50 igrača koji će poći na pripreme reprezentacije na Kopaonik. Među izabranima, našli su se Goran Zec (DB), Aleksandar Blažić (OL) i Ivan Prskalo (RB). Izbor 50 igrača seniorske reprezentacije Srbije usledio je posle trajauta u Pančevu 31. avgusta, na kom se okupilo stotinak potencijalnih reprezentativaca Srbije.

Početkom proteklog avgusta, novi selektor fleg reprezentacije Srbije, Darko Štabler, izabrao je 19 reprezentativnih flegovaca, među kojima su se našla i dvojica „Indiansa“: Vukašin i Miloš Katić. Oni su boravili na pripremama na Kopaoniku u periodu od 24. do 28. avgusta.

Vukašin i Miloš Katić zadovoljili su kriterijume stručnog štaba, među kojima su bili posedovanje osnova sportskog i „kućnog“ vaspitanja, fizičke predispozicije, motorika, nivo primene osnovnih tehnika američkog fudbala.

Vukašin (levo) i Miloš (desno) Katić

Okupljanje svih kategorija reprezentacije organizovano je u cilju priprema pred tzv. „Balkan Bowl“ koji je trebalo da se održi 20. septembra. Ideja je bila da seniorska muška, fleg i ženska reprezentacije Srbije odigra mečeve protiv nacionalnih timova Slovenije. Međutim, predsednik Slovenačke asocijacije američkog fudbala, Jernej Pavlič, obavestio je 3. septembra čelnike Srpske asocijacije američkog fudbala da, pored četiri organizovana kampa i drugih uloženih napora, slovenačke reprezentacije neće moći da učestvuju na najavljenom događaju zbog, kako je navedeno, finansijskih problema i problema sa dužinom rostera nacionalnog tima Slovenije.

Uprkos tome, SAAF je odlučio da se pripreme nastave. Tako će i seniori, nakon fleg i ženske ekipe, boraviti u kompleksu hotela „Junior“ na Kopaoniku od 10. do 15. septembra.

Izbor igrača „Indiansa“ u reprezentacije Srbije izvesno predstavlja potvrdu dugogodišnjeg, napornog i temeljnog rada u klubu, naročito sa mlađim kategorijama. Podsetimo da je Goran Zec potekao iz fleg tima „Indiansa“, nakon čega se sa Ivanom Prskalom smenjivao na trenerskoj poziciji. Goran Zec je ranije pozivan i u juniorsku reprezentaciju Srbiju, a danas, obojica zajedno sa Aleksandrom Blažićem predstavljaju okosnicu trenerskog tima mlađih kategorija „Indiansa“ – i juniorske i youth ekipe.