Na nedavno održanoj trenerskoj klinici u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala, a na kojoj su predavači bili istaknuti treneri u ovom sportu, učestvovali su i naši igrači i treneri mlađih selekcija kluba: Ivan Prskalo i Ivan Krković.

Obojica već dugi niz godina, pored igračke, grade i trenersku karijeru, deleći nesebično sva svoja znanja i iskustva, pre svega u mlađim selekcijama kluba. Koliko to uspešno rade, dobro je poznato u krugovima američkog fudbala u Srbiji, a i šire. U prilog tvrdnji idu i brojne osvojene medalje s raznih takmičenja, ali pre svega dobri mladi igrači koji čine budućnost našeg kluba.

Priliku da posetom ovoj klinici nadograde i unaprede svoja znanja, svakako nisu propustili, a svoje utiske podelili su za naš sajt.

„Klinika je bila vrlo dobro organizovana, s vrlo zvučnim trenerskim imenima. Predavači su bili odlični i vrlo raspoloženi da dele znanje s nama. Sa dosta stvari smo se već susreli kroz treninge i rad s američkim trenerima u klubu, kao i importima koji su dolazili, što je pokazatelj da dobro radimo i napredujemo. Dosta stvari ću probati da adaptiram i primenim i u radu s decom, što je meni lično prioritet. Nadam se da će u budućnosti biti još više ovakvih klinika, kao i više pokaznih klinika na terenu i s igračima jer je sve bolje videti i u praksi”, istakao je Ivan Prskalo.

Svoje impresije izneo je i Ivan Krković:

„Iako je trajala samo dva dana, trenerska klinika je bila jako zanimljiva. Ovo je do sada najmasovnija i najbolje organizovana klinika u okviru SAAF-a. Izbor predavača je bio odličan. To su ljudi s dugogodišnjim NFL i evropskim iskustvom, i iskustvom u svim uzrasnim kategorijama. Predavači su bili jako voljni da s nama podele sve svoje znanje, što govori o njihovoj veličini. Teme su bile odabrane i kvalitetno ispredavane. Ovakve klinike su veoma bitne i potrebne fudbalu u Srbiji. One unapređuju srpske timove i donose nam znanje koje je nekad bilo nedostupno našim igračima i trenerima. Nadam se da će i u narednom periodu biti ovako kvalitetnih klinika i da će fudbal u Srbiji nastaviti da napreduje.”

Ovo je bila jedna od najvećih i najbrojnijih trenerskih klinika u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) i evropskog ogranka Međunarodne federacije američkog fudbala (IFAF Europe). Četrdeset trenera iz Srbije, Hrvatske i Rumunije okupilo se u Beogradu proteklog vikenda, kako bi slušalo predavanja nekih od najiskusnijih i najuspešnijih trenera u Evropi.

Eminetni stručnjaci, predavači na ovoj klinici bili su:

  • Džim Krajner iz SAD (eng. Jim Criner), iskusni trener s više od 40 godina bavljenja američkim fudbalom što kao igrač, što kao trener,
  • Filip Gardan iz Francuske (fra. Philippe Gardent), koji je tokom karijere igrao u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Rusiji, Engleskoj, Škotskoj, Holandiji, Nemačkoj, Kanadi i SAD, gde je imao sreću i čast da sarađuje s nekim od najuspešnijih NFL trenera,
  • i Malik Džekson takođe iz SAD (eng. Malik Jackson), aktuelni glavni trener švajcarske ekipe „Grizzlies” iz Berna. Prošle godine bio je glavni trener i defanzivni koordinator „Crusadersa” iz Karlstada (Švedska) s kojima je osvojio Ligu šampiona i švedsku šampionsku „Super seriju”.

Više o ovoj klinici, biografijama i utiscima predavača, možete pročitati na zvaničnom sajtu Asocijacije www.saaf.rs.