„Indianse“ će u novoj superligaškoj sezoni prvi put u istoriji kluba predvoditi inostrani trener. Amerikanac Džejms Fajed (James J. Fayed III) preuzeo je „kormilo“ od Duška Vesina, koji je u prethodne dve sezone uspešno vodio seniorski tim.

Džejms Fajed se u januaru pridružio ekipi, odmah startujući sa intenzivnim treninzima i pripremama za novu sezonu. Igračima i klubu je doneo 15 godina trenerskog iskustva. Njegova biografija obiluje iskustvima u treniranju i skautiranju na jut, srednjoškolskom, poluprofesionalnom i profesionalnom nivou (CFL – Kanadska fudbalska liga, arena fudbal, Evropa i NFL) i iz dosadašnje prakse smatra se jednim od najboljih umova igre u napadu.

JJ_Fayed_Indians_04Dolaskom u „Indianse“ Fajed se suočio sa mnogo talentovanih igrača čije je znanje o igri i generalno američkom fudbalu na vrlo visokom nivou. Ipak, od samog starta shvatio je da će promena dosadašnje filozofije igre biti njegova glavna misija.

„Ono što ću pokušati da uradim jeste da promenim dosadašnji način igre i razmišljanja. Nije važno sa koliko se neko pobeđuje, već način na koji se pobeđuje. Pre ću biti zadovoljniji pobedom od 3 : 0, nego gubitkom meča sa 45 : 40 recimo. Mislim da imamo dobru ofanzivnu liniju, dva brza raninbeka i vrlo, vrlo brzu napadački orijentisanu odbranu. Takođe, i pametnog, brzog kvoterbeka kojeg odlikuje i pas igra, ali i igra trčanjem, sa postepenim napredovanjem i osvajanjem jardi po zemlji. Sve to će nesumnjivo doneti dobre rezultate“, izjavio je novi trener „Indiansa“, istakavši da mu je glavni cilj ulazak u plej-of Superlige Srbije.

Fajed je takođe ocenio i da je znanje o američkom fudbalu i entuzajam u Srbiji na vrlo visokom nivou, te da je to bio jedan od glavnih razloga njegovog dolaska.

„Srbija svakako nije glavna tačka Evrope, kada je američki fudbal u pitanju, ali je ovde entuzijazam na vrlo visokom nivou. To je nešto što me je privuklo da dođem, da upoznajem nove talente i kvalitet i da pomognem u daljem napretku i učenju“, rekao je Džejms Fajed.

Biografija

Džej Džej Fajed je bio glavni trener „Utah Argonauts“, ekipe koja se takmičila u profesionalnoj nacionalnoj razvojnoj ligi SAD (PDFL), a koja je sarađivala sa NFL-om. Iako se odigrala samo jedna sezone, Fajed je sa timom ostvario šest pobeda i dva poraza, što je bio najbolji skor lige.

Karijera novog trenera „Indiansa“ otpočela je u srednjoj školi u Glendejlu 1998. gde je bio zadužen za treniranje trkača i hvatača. Odatle je prešao u srednju školu Blair, gde je bio imenovan za kordinatora pas igre 1999. U isto vreme radio je na skautingu lokalnih talenata južne Kalifornije za univerzitet u Vašingtonu i prikupljao je snimke potencijalnih igrača za ekipu „Huskies“.

Od 2000. do 2001. Fajed je pomagao bliskom prijatelju kome je trebala pomoć oko jut ekipe. Pošto je uvek tražio izazov, Džej Džej je prihvatio poziciju ofanzivnog kordinatora „Camarillo Road Runners“ na dve sezone.

JJ_Fayed_Indians_03Fajed je 2003. godine bio ‘gostujući trener’ napada ekipe „San Diego Chargers“ u NFL-u, radeći sa kvoterbekovima i trkačima. Sledeće dve godine radio je kao ofanzivni koordinator/trener kvoterbekova za „West Coast Sharks“, implementirajući višestruki napadački sastav. Za to vreme „Sharksi“ su imali vrlo talentovan trkački napad koji je iznedrio dva trkača sa preko 1.000 pretrčanih jardi u sezoni!

U sezoni 2006. godine, novi predvodnik „Indiansa“ je radio ponovo kao gostujući trener za „Dallas Cowboys“ i „San Diego Chargers“ sa ofanzivnim linijama, kvoterbekvima i trkačima. Iste godine je bio i ofanzivni koordinator u „Inglewood Blackhawks“, osvojivši šampionat u MLF ligi za sezonu 2006. (Minor League Football National Championship). Pored zaduženja gostujućeg trenera i ofanzivnog koordinatora, radio je kao skaut za „Ottawa Renegades“ (CFL, Kanadska fudbalska liga), nakon čega je nekoliko igrača potpisalo učešće na njihovim mini-kampovima. Posle ovoga, Džej Džej je bio etiketiran kao „skaut u usponu“ na veb-sajtu tima.

Fajed se nakon angažmana u Kanadi pridružio ekipi „BC Lions“ kao skauting asistent za područje južne Kalifornije, pomažući u pohodu na Grey Cup šampionat 2006, ostavši na istoj poziciji i 2007. skautirajući talente u jugozapadnoj regiji.

Od 2008. Džejms Fajed je bio ofanzivni kordinator „Foothill Firehawks“, odgovoran za regularni deo sezone bez poraza, dobro balansiranim napadom pasom i efikasnom igrom trčanja. Nakon ovoga, nastavio je da radi kao skaut za „Hamilton Tiger Cats“ (CFL), a takođe je sprovodio individualne treninge za potencijalne igrače za draft kao i za slobodne agente.

U sezoni 2009. odlučio je da ode preko okeana i prihvati poziciju glavnog trenera u ekipi „Pori Bears“ u Finskoj najjačoj ligi. Njegova ofanzivna linija je dozvolila samo pet sekova tokom čitave sezone i utabala put za najboljeg trkača lige Nejt Luisa.

Naredne godine se vratio u SAD i ponovo se pridružio „Inglewood Blackhawks“ kao ofanzivni koordinator ostvarivši još jednu LCFL titulu u sezoni 2010. „Crni sokolovi“ su završili sezonu sa 17 pobeda i jednim porazom i sa prosekom od 40,6 poena po utakmici.

JJ_Fayed_Indians_02

Najveći izazov usledio je iste godine, kada je prihvatio poziciju glavnog trenera „Plattling Black Hawks“ najbolje evropske lige GFL (Nemačke fudbalske lige). Sledeće godine je pomagao ekipi „Munich Cowboys“ u istom rangu takmičenja, stigavši do plej-ofa.

U proleće 2012. Džej Džej Fajed je još jednom napustio Evropu i prihvatio poziciju trenera na Floridi u timu „Lakeland Raiders“, koji su se takmičili u arena ligi UIFL (Ultimativna fudbalska liga u zatvorenom). To je ujedno bilo njegovo prvo iskustvo u arena fudbalu.

Tokom boravka na Floridi, Džejms Fajed je dobio poziv od komesara PDFL lige Tea Hala da se ponovo priključi ekipi „Utah Argonauts“ od jeseni 2012.

Džejms Fajed ima jednu ćerku, Đinu. U pauzi između sezona uživa u odlascima u bioskop, kišnim danima, umetnosti, istorijskim muzejima i plažama.