Aleksandar Borković, aktuelni MVP SPORT KLUB Prve lige Srbije 2017, proglašen je za najboljeg defanzivca na velikom kampu za mlade i talentovane igrače, koji se održao u Vroclavu (Poljska), u organizaciji regrutnog centra Premier Players International.

Reč je o organizaciji koja posreduje između talentovanih igrača u Evropi i američkih koledža, u cilju dobijanja stipendija. Organizovanjem kampova širom Evrope, PPI pravi jedinstvenu bazu igrača koji se potom promovišu na tlu SAD, nastojeći da zavrede školovanje na nekom od američkih koledža i pružajući mogućnost za dalje napredovanje igrača.

Kamp je krajem februara organizovan u poljskom gradu Vroclavu, a jedini predstavnik Srbije bio je Aleksandar Borković, jedan od najperspektivnijih igrača američkog fudbala u Srbiji, član ekipe Meridian Indians.

Zdravo, Aleksandre. Čestitke na priznanju. Možeš li nam bliže reći o kakvom se takmičenju, tj. traj-autu radi?

— Reč je o traj-autu na kojem prijavljeni igrači pokazuju i dokazuju svoje sposobnosti. Organizatori Premier Players International zatim biraju nekoliko igrača koje će voditi na turneju.

Kako si saznao za to, da li te je neko preporučio, da li si se sam prijavio i da li su postojali neki kriterijumi za učešće?

— Treneri Blažo Bojić i Ostin Džouns su mi javili za kamp u Vroclavu. Njih dvojica su me uputili kako da se prijavim. Nije bilo nekih posebnih kriterijuma, mogao je da dođe svako ko je bio u mogućnosti i ko je mogao.

Koliko je igrača učestvovalo? Na kojoj poziciji si se ti nadmetao i kakva je bila konkurencija?

— Učestvovalo je oko 70 momaka, uglavnom iz Poljske. Traj-aut sam odigrao na poziciji defanzivnig beka, a što se tiče konkurencije, bila je jaka, bilo je momaka koji su spremni i znaju dosta o fudbalu.

Reci nam nešto više o trenerima koji su bili prisutni na traj-autu?

— Ne znam ih pojedinačno, ali su definitivno bili veoma iskusni. Dali su svoj maksimum da bi izvukli najbolje rezultate od nas.

Kakva si iskustva stekao i možeš li da oceniš nivo spremnosti i znanja kod drugih momaka koji su učestvovali?

— Iskustvo koje sam stekao jezaista vredno. Sa svakim novim kampom, odnosno traj-autom, sve više i više naučim o fudbalu. Bilo je momaka koji su fizički spremniji od mene, ali nivo prikazanog fudbala i nije bio velik, jer dosta momaka koji su učestvovali ne igraju u seniorskoj, već samo u juniorskoj konkurenciji.

Kakve mogućnosti pruža Premier Players International i šta bi mogla da bude korist za tebe?

— Premier Players International može da pruži zaista mnogo. Postoji mogućnost da budem pozvan na turneju u okviru koje se obilazi nekoliko koledža u SAD. Sa svih tih kampova i traj-auta postoje snimci, i oni su dostupni trenerima u Americi.

Da li si imao prilike da saznaš kako stranci gledaju na američki fudbal u Srbiji?

— Oni nisu očekivali da je fudbal u Srbiji na dostojnom nivou. Iznenađeni su našom požrtvovanošću i srčanošću. Nisu ocekivali da je fudbal u Evropi na takvom nivou.

Nova prvoligaška sezona se bliži, ostao si veran Indiansima. Nosiš i titulu MVP naše lige, pa kakva očekivanja imaš od nove sezone?

— Očekujem da nastavimo tamo gde smo stali, da probamo ove sezone da odemo stepenik više, da ostvarimo neki bolji plasman. Nadam se da će klub nastaviti da napreduje na svim mogućim poljima.

Aleksandre, hvala ti na razgovoru, i mnogo sreće u nastavku tvoje karijere!

Izvor: SAAF.rs
Foto: Stefan Ugljevarević